Ενδιαφέρον από το «Απόλλων» και για την ιδιωτικοποίηση της CYTA

Είχαν συνάντηση με τον Χ. Γεωργιάδη λίγους μήνες μετά το πρώτο νομοσχέδιο

Το αμερικάνικο ταμείο Απόλλων επέδειξε ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση της CYTA, πέρα από τον Συνεργατισμό και την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αποκάλυψε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό ο Γενικός Διευθυντής της Axia Venture Group, Όμηρος Πισσαρίδης. Μάλιστα αποκάλυψε ότι τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ετοιμασία από την κυβέρνηση του πρώτου νομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση της CYTA, ήρθαν στην Κύπρο εκπρόσωποι του Απόλλων, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Ομ. Πισσαρίδης κλήθηκε να καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, επειδή η Axia Venture είναι η εταιρεία η οποία έκανε το «προξενιό» μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Altamira. Όπως ανέφερε, οι εκπρόσωποι του ταμείου Απόλλων, το οποίο είναι ο μεγαλομέτοχος της Altamira, ήρθαν στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2015, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αγοράς χαρτοφυλακίου από κυπριακή τράπεζα.

Στα πλαίσια των επαφών τους, πρόσθεσε, είχαν συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη κατά την οποία του μετέφεραν το ενδιαφέρον του Απόλλων για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση της CYTA. Σημειώνεται ότι το πρώτο νομοσχέδιο για τη CYTA, το οποίο προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου του 2017, δηλαδή λίγους μήνες πριν την κάθοδο του Απόλλων. Μάλιστα μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Χ. Γεωργιάδης διεμήνυσε προς τα κόμματα ότι εάν το καταψηφίσουν «θα είναι μία χαμένη ευκαιρία, τόσο για τη Cyta, όσο και για την οικονομία του τόπου».

08s1cyta thumb large1

Φιλικές σχέσεις με Χ. Γεωργιάδη

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Διευθυντής της Axia, Ομ. Πισσαρίδης, παραδέχθηκε ότι είχε «φιλική σχέση» με τον Χ. Γεωργιάδη πριν την κάθοδο του Απόλλων στην Κύπρο, ενώ γνώριζε και τον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ, Νικόλα Χατζηγιάννη. Όπως είπε, με τον Χ. Γεωργιάδη αρχικά γνωρίστηκαν επαγγελματικά την εποχή που ήταν βουλευτής αλλά στη συνέχεια ανέπτυξαν «πιο φιλική σχέση», ενώ με τον Ν. Χατζηγιάννη γνωρίζονταν από την εποχή που ήταν στέλεχος της Λαϊκής.

Πρώτη επαφή με Ν. Χατζηγιάννη

Όσον αφορά το «προξενιό» Συνεργατικής – Altamira, ο Ομ. Πισσαρίδης είπε ότι η πρώτη επαφή έγινε τον Φεβρουάριο του 2016. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είναι το πρόσωπο το οποίο μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι το πρώτο άτομο με το οποίο μίλησε από πλευράς του Συνεργατισμού ήταν ο Ν. Χατζηγιάννης.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Altamira και τρία στελέχη της Συνεργατικής: Ο Γενικός Διευθυντής Νικόλας Χατζηγιάννης, ο πρώην Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (και νυν επικεφαλής της Altamira Κύπρου) Βαρνάβας Κουρουνάς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων Δημήτρης Φιλιππίδης (διετέλεσε και μέλος του ΔΣ της Δήμητρας).

Είδαν και Τράπεζα Κύπρου – Ελληνική

Ο Ομ. Πισσαρίδης ανέφερε επίσης ότι το ταμείο Απόλλων είχε συνάντηση με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική, πριν την πρώτη επαφή με τον Συνεργατισμό. Το ενδιαφέρον του ταμείου για την Κύπρο, όπως ανέφερε, πήγαζε από το γεγονός ότι οι Εποπτικές Αρχές στη Φρανκφούρτη πρόκριναν εξεύρεση πλατφόρμας διαχείρισης των ΜΕΧ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Αυτό, όπως ανέφερε, το γνώριζαν τόσο το Απόλλων και η Axia, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το Απόλλων συμμετείχε στο διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής, ενώ παραμένει μεγαλομέτοχος στην Altamira. Επίσης πρόσφατα αγόρασε πακέτο δάνειων ύψους 2,8 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου