Ενδιαφέρον για το οικόπεδο 7 μόνο από τους «γείτονες» – Ανησυχία από ΑΚΕΛ

Ανησυχία του ΑΚΕΛ για αμφισβήτηση από Τουρκία - Καθησυχάζει ο ΥΠΕΞ για κάθοδο ΠορθρητήΚάποια δεδομένα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ επιτρέπουν στην Κύπρο να ζητήσει κατάθεση ενδιαφέροντος από εταιρίες που βρίσκονται στην περιοχή όπως η ΤΟΤΑΛ, η Έξον Μόμπιλ, η Κατάρ Πετρέλεουμ και η Ένι οι οποίες βρίσκονται στα γειτονικά τεμάχια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοκτρύπης.

Όπως ανέφερε στον Άστρα, υπάρχουν συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι που γίνεται αυτή η ενέργεια κι έχει επίσης να κάνει με τον χρόνο που θα δικαιούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον το οποίο θα πρέπει να γίνει σε διάστημα ενός μηνός.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνει διαγωνισμός για υποδομές εισαγωγής και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου. Ο διαγωνισμός που έχει προϋπολογισμό περίπου 30 εκ. ευρώ θα ξεκινήσει από αύριο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι δυνατή η εισαγωγή φυσικού αερίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του ΦΠΑ, αφού η Κύπρος όπως είπε, βρίσκεται στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους, όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μόνο προκηρύξεις από Κυβέρνηση – Ανησυχία για Τουρκία

Η κυβέρνηση για χρόνια προβαίνει σε διακηρύξεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου αλλά δεν κατάφεραν να το πράξουν, τόνισε στον Άστρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσει ερωτήματα για τις επιλογές που αφορούν τις υποδομές και αν διασφαλίζεται ότι θα έχουμε φυσικό αέριο σε συμφέρουσες τιμές μέχρι το 2020.

Σε ότι αφορά τις προσφορές για το τεμάχιο 7 ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι είναι τεμάχιο το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή τουρκικών ενεργειών.

Καθησυχάζει ο ΥΠΕΞ για κάθοδο Πορθρητή

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αποτροπή καθόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πορθητή, μέχρι στιγμής αποδίδουν, δήλωσε στον Άστρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αποκαλύψει δημόσια τις ενέργειες που κάνει.