Ενδιαφέροντα κτερίσματα ανέδειξε η ανασκαφική περίοδος 2023 στην Ερήμη

Ενδιαφέροντα κτερίσματα και ταφικές πρακτικές που συνάδουν χρονολογικά με το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού (περ. 1600 π.Χ.) ανέδειξε η ανασκαφική περίοδος 2023 της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Ερήμη, όπου μια ομάδα από αρχαιολόγους, ερευνητές και φοιτητές από την Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή, Luca Bombardieri, διερεύνησαν μεταξύ της 2ης-28ης Αυγούστου τον οικισμό και τη νεκρόπολη της Μέσης Εποχής του Χαλκού στη θέση Ερήμη-Λαόνιν του Ποράκου.

Η έρευνα υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Σιένα και πραγματοποιείται με τη διαρκή στήριξη του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων “παράλληλα, ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2023, στοχεύοντας σε μια ευρύτερης κλίμακας ανάλυση της αρχαίας τοπογραφίας της κοιλάδας του ποταμού Κούρη”.

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα Τοπογραφία, Ταυτότητα, Δίκτυα στην Κοιλάδα του Κούρη απαρτίζεται από την αρχαιολογική και γεωμορφολογική επισκόπηση της άνω κοιλάδας, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ενδοχώρας της θέσης κατά την Εποχή του Χαλκού διερευνώντας την αλληλεπίδραση που θα είχε το φυσικό τοπίο με την στρατηγική ανάπτυξη του οικισμού στο πέρασμα των χρόνων.

Για το πρόγραμμα αυτό συνεργάστηκαν τρεις ομάδες στο πεδίο οι οποίες εκτελούσαν αρχαιολογική συστηματική ανασκαφή, αρχαιολογική επισκόπηση και τοπογραφία και γεωμορφολογική επισκόπηση.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, “πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες συντήρησης των αντικειμένων οι οποίες επέτρεψαν την πλήρη επιδιόρθωση και την τρισδιάστατη αναπαράσταση των μεγάλων πιθοειδών αγγείων που ανασκάφηκαν το 2021 στο οικιστικό τμήμα”.

Οι πίθοι συντηρήθηκαν χάρη στη συνεργασία που υπήρξε με τη Σχολή Συντήρησης του Τορίνο Venaria Reale και με τη συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έρευνες στο εργαστηριακό σύμπλεγμα στην κορυφή του λόφου επιβεβαίωσαν ότι το εργαστήριο, το οποίο χρησίμευε κυρίως για την παραγωγή βαμμένων υφασμάτων θα κατείχε σημαντικό ρόλο στην προϊστορική κοινότητα.

Επεκτείνοντας την περιοχή έρευνας προς το νότιο και βορειο-δυτικό τμήμα του συμπλέγματος, αποκαλύφθηκε μια σειρά από πέντε νέα δωμάτια. Ο εντοπισμός των νέων αυτών οριοθετημένων και στεγασμένων χώρων υποδηλώνει ότι το εργαστηριακό ιερό SA V που ανασκάφηκε το 2022 θα ήταν μόνο προσβάσιμο από την ανατολική πλευρά του συμπλέγματος, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπήρχε προκαθορισμένη διαδρομή για το ιερό μέσω του εργαστηριακού συγκροτήματος.

Κατά τη διάρκεια των φετινών ερευνών πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή στην παρακείμενη νεκρόπολη στα νότια, σε αρχαίο τάφο ο οποίος αποτελείτο από πολλαπλούς θαλάμους. Τάφος ο οποίος φαίνεται ότι είχε συληθεί μερικώς αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε πλήρως φανερώνοντας ενδιαφέροντα κτερίσματα και ταφικές πρακτικές που συνάδουν χρονολογικά με το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού (περ. 1600 π.Χ.).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy