Ενδιάμεσο Πόρισμα: Διαβατήρια με διαδικασίες «à la carte» εκτός νόμων και κανονισμών

Η Νομική Υπηρεσία και η ΕΕ φώναζαν από το 2014, αλλά τους «αγνόησε η κυβέρνηση»

 

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής περισσότερα από τα μισά δόθηκαν παράνομα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Νομική Υπηρεσία και η ΕΕ φώναζαν από το 2014, αλλά τους «αγνόησε η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το πόρισμα, από τα 6.779 διαβατήρια «ποσοστό 51,81% (μέλη οικογένειας του επενδυτή) ήταν εκτός νομικού πλαισίου και επομένως είχαν πολιτογραφηθεί παράνομα». Επισημαίνεται επίσης ότι στις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου το ποσοστό των διαβατηρίων που δόθηκαν κατά παράβαση των κριτηρίων φτάνει στο 57,8%, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έκοβε και έραβε κατά το δοκούν. Επίσης, γίνεται αναφορά σε «εφαρμογή κριτηρίων à la carte» και «μαζικές παραβάσεις του νόμου».

Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Σαουδάραβα φίλο του Αναστασιάδη με το ιδιωτικό τζετ και τα ταξίδια στις Σεϊχέλλες, ο οποίος πήρε «χρυσό» διαβατήριο για τη δεύτερη σύζυγο στο χαρέμι του «μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από το πρώτο ταξίδι».

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι επί των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων (Παπαδόπουλου και Χριστόφια) πολιτογραφήθηκαν συνολικά 233 επενδυτές, ενώ επί Αναστασιάδη 6.546.

Σημειώνεται επίσης ότι οι πολιτογραφήσεις που έγιναν μετά το 2013 «ενδεχομένως να πάσχουν, πέραν των άλλων και για λόγους ανεπαρκούς έρευνας, ανεπαρκούς αιτιολογίας και παραβίασης των βασικών αρχών της φυσικής δικαιοσύνης και της χρηστής διοίκησης, στοιχεία που εξετάζονται σε μια εκτελεστή διοικητική πράξη».

66 ανακλήσεις

Η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης των διαβατηρίων από 66 επενδυτές (44+22), καθώς και από τα μέλη των οικογενειών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.