Ενδείξεις καλής θέλησης από Τουρκία περιμένει ο ΠτΔ

Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει ένα Ευρωπαϊκό κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες παραβιάζονται διαρκώς, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Συνδέσμου Αστυνομικών (IPA), που πραγματοποιείται από τις 12 με 18 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, καλώντας την Τουρκία να επιδείξει στο τραπέζι των συνομιλιών την καλή της θέληση για λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αντρέας Μυλωνάς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε στους ξένους σύνεδρους ότι η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη λόγω της Τουρκικής εισβολής του 1974, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να επιτύχουμε μια λύση μέσα σε ένα συμφωνημένο κοινό πλαίσιο».

«Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει ένα Ευρωπαϊκό κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες παραβιάζονται διαρκώς», είπε και πρόσθεσε πως «προσδοκούμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα σε κάθε Κύπριο πολίτη να επιλέξει τον τόπο διαμονής και εργασίας του, να επιλέξει να ζει σε ένα τόπο που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του στη βάση της ΔΔΟ, όπως έχει συμφωνηθεί».

Προσπαθούμε, συνέχισε, να επιτύχουμε μια αξιότιμη λύση που θα μετατρέψει τις ευχές μας, σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης με όλα τα Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε για ακόμη μια φορά την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, υποδεικνύοντας πως αυτό μπορεί να διαφανεί στο τραπέζι των συνομιλιών και σημείωσε ότι «εμείς θα είμαστε εκεί, έτοιμοι, παραγωγικοί και σταθεροί, με αυτοεκτίμηση, γιατί ξέρουμε τι είναι αυτό που επιδιώκουμε και πώς να το επιτύχουμε».

«Διατηρούμε ελπίδες και σταθερά πιστεύουμε ότι η κατοχή θα φτάσει στο τέλος της και ότι στην επόμενη σας επίσκεψη θα μπορέσετε να επισκεφθείτε κάθε γωνιά του όμορφου μας νησιού», είπε επίσης στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος προς τους ξένους σύνεδρους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στις προσπάθειες του Συνδέσμου για προώθηση του σεβασμού προς τους νόμους και τις αρχές της δικαιοσύνης, λέγοντας πως «η αμοιβαία κατανόηση και φιλία, η εποικοδομητική επικοινωνία και επαφή μεταξύ των μελών είναι οι βασικές αρχές του Συνδέσμου» και εκφράζοντας την άποψη ότι η ανταλλαγή επαγγελματικής γνώσης και εμπειρίας αποτελούν τους βασικούς στόχους για τη διαμόρφωση μιας κοινής βάσης για την εδραίωση της διεθνούς κατανόησης.

Ανέφερε επίσης ότι, έχοντας κατά νου ότι ο βασικός στόχος της Αστυνομίας είναι να προσφέρει υπηρεσίες στο κοινό, «κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη στενή συνεργασία μεταξύ των μελών της, ιδιαίτερα μέσα σε δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που οι Αστυνομικοί ιδιαίτερα αξίζουν τη βοήθεια και υποστήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια να προωθήσουν την ευημερία της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είπε στο δικό του χαιρετισμό πως σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος γενικά βρίσκονται για μια ακόμα φορά σε ένα κρίσιμο σημείο, με τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα να έχουν ενταθεί, την πολιτική αναταραχή να οδηγεί σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ συγκεκριμένα είδη εγκλήματος έχουν αυξηθεί και άλλα εμφανίζονται για πρώτη φορά.

«Με αυτά τα δεδομένα, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί εξαιρετικά για τους οργανισμούς επιβολής του νόμου και σήμερα το αστυνομικό έργο είναι εξαιρετικά απαιτητικό, τόσο φυσικά όσο και πνευματικά», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, προσθέτοντας ότι, για να επιτελέσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα, οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις και πολλές δυσκολίες.

«Αναμφισβήτητα, οι βασικές αξίες και αρχές του IPA είναι ζωτικής σημασίας στην παροχή βοήθειας σε αστυνομικούς και οργανώσεις, ως επίσης και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας», είπε εξάλλου ο Αρχηγός Αστυνομίας και τόνισε πως η ύπαρξη του IPA και των αρχών και ιδεών του για φιλία, αμοιβαίο σεβασμό και ειρήνη που προωθούνται μέσα από τις δραστηριότητες του, είναι πολύ υποστηρικτικά για τα μέλη της Αστυνομίας στο δύσκολο έργο που καλούνται να εκπληρώσουν.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Κυπριακή Αστυνομία η συμμετοχή της στο Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομικών, λέγοντας πως «η συμμετοχή μας, μας δίνει την αίσθηση ότι κάπου ανήκουμε, το οποίο μας ενδυναμώνει ώστε να έχουμε περισσότερη αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο και το εξαιρετικά πολύπλοκο εργασιακό περιβάλλον μας».

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της τρομοκρατίας έκανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Pierre Martin Mulin, ο οποίος τόνισε πως, η πρόσφατη επίθεση στην Άγκυρα , αλλά και όσες προηγήθηκαν σε άλλες χώρες, μας υπενθυμίζουν πως η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα και πως βρίσκεται ανάμεσα μας.

Τα γεγονότα που ζούμε σήμερα, συνέχισε, θέτουν μια σειρά ερωτημάτων αλλά δεν μας παρέχονται οι απαντήσεις και διερωτήθηκε τι κάνουν οι κοινωνίες μας και οι ηγέτες μας, όταν τόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Διερωτήθηκε ακόμη αν γνωρίζουμε τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν τόσο κοντά στις χώρες μας, κατά πόσο όλα αυτά θα αφορούν τελικά μόνο ερωτήματα οικονομικού ενδιαφέροντος και «πόσο πάτο πρέπει να πιάσει αυτός ο κόσμος πριν καταφέρει να αναδυθεί ξανά;»,

Αναφερόμενος στην αύξηση της βίας, ο κ.Mulin είπε πως αυτή επηρεάζει άμεσα τα μέλη του Συνδέσμου αφού πολλοί σκοτώνονται επιτελώντας το καθήκον τους και σημείωσε ότι «τέτοιες ενέργειες αποδυναμώνουν το φρούριο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ανθρώπινων ελευθεριών».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος του Συνδέσμου Μιχαλάκης Οδυσσέως, ο οποίος ανέφερε πως το Συνέδριο δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία δεσμών φιλίας και ανταλλαγής απόψεως και ιδεών από τους συμμετέχοντες.

Είπε ακόμη πως το 2015 σηματοδοτεί 32 χρόνια από τότε που η Κύπρος εντάχθηκε στο IPA και η οποία σήμερα εκπροσωπείται με 4500 μέλη.

Στο φετινό Συνέδριο, που είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στην Κύπρο, συμμετέχει για πρώτη φορά επίσημη αποστολή από την Τουρκική Αστυνομία, με δυο εκπροσώπους του εθνικού της τμήματος.

Ο αριθμός των συνέδρων, που προέρχονται από 65 χώρες, ανέρχεται σε 160 και σε 140 ο αριθμός άλλων προσκεκλημένων. Του Συνεδρίου θα ακολουθήσει η Εβδομάδα Φιλίας, με 120 επιπρόσθετους επισκέπτες, από τις 18 με 25 Οκτωβρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy