Brexit: Ενδοκυβερνητικές εντάσεις στη Βρετανία, ανησυχία στην Ιρλανδία

Πηγές του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν, χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια», τις αναφορές σε βρετανικές εφημερίδες το πρωί της Δευτέρας σε προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να καθυστερήσει ή να υπονομεύσει την υλοποίηση του Brexit.

Ο κ. Χάμοντ φέρεται να ήγειρε ενστάσεις για το σχέδιο περί μετανάστευσης από την ΕΕ μετά το Brexit που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει ότι δεκτοί στη Βρετανία θα γίνονται κοινοτικοί πολίτες που θα έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας με κάποια ειδίκευση, ενώ θα αποκλείονται οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Η επιβολή αυτού του είδους των περιορισμών στην ευρωπαϊκή μετανάστευση συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα ακύρωση της πλήρους πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, εξέλιξη για την οποία ο Φίλιπ Χάμοντ έχει προειδοποιήσει ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη βρετανική οικονομία.

Οι ενστάσεις του Υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον εκνευρισμό των υποστηρικτών του Brexit στην υπουργική επιτροπή, με τα πνεύματα να οξύνονται, σε βαθμό που ο κ. Χάμοντ να αναλογίζεται το ενδεχόμενο παραίτησης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη συνάντηση υπήρχε μία πολιτική ένταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκε κάποια λογομαχία.

Πάντως οι Times αναφέρουν ότι υπουργοί που στηρίζουν το Brexit κατηγορούν τον Φίλιπ Χάμοντ ότι δεν τηρεί τις εντολές της Πρωθυπουργού περί προόδου στη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Πέρα από τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις για τους όρους του Brexit, η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση και από βουλευτές όλων των κομμάτων που θέλουν το κοινοβούλιο να έχει λόγο στον καθορισμό των επιδιώξεων μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ηγετικό στέλεχος αυτής της ομάδας είναι ο τέως αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, ο οποίος προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ένα «σκληρό» Brexit με αποκλεισμό από την ενιαία αγορά θα έχει ως συνέπεια επιβολή υψηλών δασμών στην εισαγωγή βοδινού κρέατος, σοκολάτας, τυριών και κρασιού, αυξάνοντας τις τιμές αγαπημένων προϊόντων των Βρετανών καταναλωτών.

Παράλληλα, έκθεση του ΙΤΕΜ Club της EY προειδοποιεί ότι η αποδυνάμωση της στερλίνας λόγω της νευρικότητας γύρω από το Brexit θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού στο 2,6% το 2017, την ώρα που ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 1% εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα με την αύξηση των τιμών, η έκθεση προβλέπει και παρατεταμένη περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης (με ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος, 0,8% του χρόνου και 1,4% το 2018). Η μόνη θετική συνέπεια της κατάστασης θα είναι η ενίσχυση του τομέα των εξαγωγών.

Ανησυχία στην Ιρλανδία για τις επιπτώσεις του Brexit

Προειδοποιήσεις για οικονομική «καταστροφή» στην Ιρλανδία αν δεν ληφθεί αποφασιστική δράση για τη διαχείριση των επιπτώσεων του Brexit, έχουν απευθύνει οι πολιτικοί ηγέτες τόσο στο Δουβλίνο όσο και στο Μπέλφαστ.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Έντα Κένι έχει συγκαλέσει μία σπάνια διασυνοριακή σύνοδο των πολιτικών ηγετών για τις 2 Νοεμβρίου για να συζητήσουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό του αντίκτυπου της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που δημιουργείται και άπτεται τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και της ασφάλειας είναι αυτό των μετα-Brexit συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα αποχωρήσει μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφότερες οι πλευρές έχουν πει ότι δεν επιθυμούν επαναφορά «σκληρών» συνόρων, αλλά το διαδικαστικό μέρος αυτής της απόφασης περιέχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν, όπως το πού θα γίνεται ο έλεγχος των μη-Βρετανών και μη-Ιρλανδών Ευρωπαίων πολιτών που θα θέλουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα ιρλανδικά σύνορα.

Βαρύ πλήγμα λόγω της υποτιμημένης στερλίνας υφίστανται ήδη οι Ιρλανδοί κτηνοτρόφοι που εξάγουν το μισό βοδινό κρέας που παράγει η χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δε Βορειοϊρλανδοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική τους δραστηριότητα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι οποίες θα χαθούν μετά το Brexit.

Μιλώντας στους Irish Times σχετικά με τη διασυνοριακή σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κένι είπε ότι πρόκειται για μια άσκηση ακρόασης του τομέα της λιανικής, του εμπορίου, του κατασκευαστικού τομέα και της εκπαίδευσης από όλους τους Ιρλανδούς πολιτικούς.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτήσει μία ομάδα σχεδόν 100 ειδικών που θα εργαστούν επί των συνεπειών του Brexit, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι ιρλανδικές πρεσβείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Την ανησυχία του εξέφρασε στην εφημερίδα Guardian και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας και ηγέτης του κόμματος Sinn Féin Μάρτιν ΜακΓκίνες, λέγοντας ότι «ενώ η Τερέζα Μέι δηλώνει πως το ‘Brexit σημαίνει Brexit’, μέχρι στιγμής όσον αφορά εμάς το Brexit σημαίνει καταστροφή για τον λαό της Ιρλανδίας».

Ο κ. ΜακΓκίνες δήλωσε επίσης ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να διεκδικήσει ειδικό στάτους στην ΕΕ μετά το Brexit, ως συνδεδεμένο ή και πλήρες μέλος, με τη συνδρομή του Δουβλίνου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy