Ενέργεια: Μπαίνει σε εφαρμογή το πλάνο που ετοίμασε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ

  • Ενέργεια: Μπαίνει σε εφαρμογή το πλάνο που ετοίμασε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και εγκαταλείπονται οι παλινδρομήσεις Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ
  • Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί η χαμένη δεκαετία

 

Με το πλάνο το οποίο ετοίμασε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ στο θέμα της ενέργειας και το οποίο στοχεύει στη σημαντική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισε να πορευτεί η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τις παλινδρομήσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είχαν χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γ.Γ. Στέφανο Στεφάνου, στην οποία συζητήθηκε το νέο πλάνο το οποίο ετοιμάστηκε ώστε να καλυφθεί η χαμένη δεκαετία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό και σ’ αυτή συζητήθηκε το πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή τερματικού, την επίλυση της εκκρεμότητας που αφορά στο κοίτασμα Αφροδίτη και το εφαπτόμενο σ’ αυτό ισραηλινό Ισάι και την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα Αφροδίτη είναι το μόνο επιβεβαιωμένο που διαθέτει η Κύπρος, κυρίως επειδή οι διεργασίες ξεκίνησαν επί της διακυβέρνησης Χριστόφια – ΑΚΕΛ. Παρά ταύτα, για δέκα χρόνια έμεινε αναξιοποίητο κυρίως λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ενώ σε στασιμότητα παρέμειναν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν το φυσικό αέριο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι «οι βασικές προδιαγραφές του σχεδιασμού (της κυβέρνησης για το θέμα του φυσικού αερίου) ήταν αυτές που είχαμε βάλει κάτω ως κυβέρνηση το 2012. Δυστυχώς», πρόσθεσε, «αυτός ο σχεδιασμός δεν είχε προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ξηλώθηκε, μπήκαν άλλα πράγματα μπροστά που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις πραγματικές δυνατότητες. Με αυτά που έχουμε ακούσει θεωρούμε ότι επανέρχεται αυτός ο σχεδιασμός […] και εμείς είμαστε εδώ ως βασική δύναμη της αντιπολίτευσης για να βοηθήσουμε και εκεί που χρειάζεται να ασκήσουμε έλεγχο», συνέχισε ο Στ. Στεφάνου. «Θεωρώ ότι στο γενικό πλαίσιο βρισκόμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, είπε ότι σύντομα θα μεταβεί στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ληφθεί η πολιτική απόφαση και μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες, θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για τη δημιουργία του αγωγού και δυόμισι χρόνια για το τερματικό. Επίσης, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για τον East Med θα μείνει ως «εικονικός» (virtual).

Εθνική ασφάλεια, οικονομία και κοινωνία

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι τα ζητήματα της ενέργειας αφορούν την εθνική ασφάλεια, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία. Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση, πέραν από το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, «συζητήθηκαν επίσης τα διαρθρωτικά θέματα που αφορούν την ΑΗΚ και το ρόλο της μέσα στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό και ασφαλώς το ζήτημα του κόστους του ηλεκτρισμού, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και μήνες ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθώς και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy