Ενέργεια: Ώρα απεξάρτησης…

Του
Αμβρόσιου Προδρόμου*

Οι συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού έχουν φέρει τους πολίτες σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Οι δυσκολίες αυξάνονται εάν λάβουμε υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως είναι η αύξηση των ενοικίων, η μείωση των μισθών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι αυτός στον τουριστικό και ξενοδοχειακό. Παράλληλα, η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά δύναται να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα πριν δημιουργηθούν περαιτέρω δυσκολίες οι οποίες θα επηρεάσουν τον Δείκτη Πληθωρισμού, είτε με αύξησή του είτε ακόμα και με αποπληθωριστικές τάσεις, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας, αυτό θα πρέπει επιτέλους να αποτελέσει θέμα το οποίο θα μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων με στρατηγικό στόχο την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από εξωγενείς παράγοντες. Αυτό σε καμιά περίπτωση αποτελεί ευσεβή πόθο, αλλά πραγματική δυνατότητα η οποία δικαιολογείται από δύο βασικούς παράγοντες: Ο πρώτος αφορά συγκεκριμένες πόλεις σε αρκετές χώρες. Το Λάνκαστερ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο δήμαρχο Rex Parris, είναι το καλύτερο παράδειγμα μιας επιδιωκόμενης μηδενικής ενέργειας. Τα τελευταία 5 χρόνια το Λάνκαστερ δημιούργησε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την SolarCity, η οποία επιτρέπει στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν συστήματα ηλιακής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά ξεκάθαρα τη δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει μια τέτοια διαδικασία, αφού η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να δώσει πολλαπλές λύσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.
Η ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο θέμα έχει οδηγήσει σε ξεκάθαρες απόψεις οι οποίες δεν αφορούν απλά το τεχνικό κομμάτι, αλλά κυρίως το διοικητικό.

Η Κύπρος διαθέτει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις (οικονομικές, τεχνικές και ανθρώπινες), οι οποίες θα υποβοηθήσουν στην εκπλήρωση μιας τέτοιας ανάπτυξης. Η άλλη διαπίστωση είναι ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι θα πάρουν τις πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, αφού υπάρχει άγνοια για τα πολλαπλά οφέλη. Οφέλη τα οποία θα αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα μπορούν να καταστούν πιο ανταγωνιστικές δημιουργώντας σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Για να μπορέσει να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας μας, καθώς επίσης και τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει από μόνοι τους να αντιληφθούν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Σε ένα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η απεξάρτηση από την ενέργεια δεν αποτελεί απλά μια επιλογή, αποτελεί ανάγκη για μακροχρόνια αειφόρο ανάπτυξη. Αν μπορούν χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια, τότε σίγουρα και η Κύπρος μπορεί…

* Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy