Ενέργεια: «Πέντε έως 10 δύσκολοι χειμώνες» στον εφοδιασμό

«Ο ήλιος μπορεί να λάμπει, αλλά ο χειμώνας μπροστά φαίνεται μακρύς και σκληρός»

 

«Ο ήλιος μπορεί να λάμπει ακόμα, καθώς οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά ο χειμώνας μπροστά φαίνεται μακρύς και σκληρός», γράφει με έντονη ποιητική διάθεση η ιστοσελίδα Politico.

Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας μόνο ποιητική διάθεση δεν προκαλεί: Οι τιμές του φυσικού αερίου spot αυξήθηκαν στο υψηλό των 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις ημερήσιες συναλλαγές. Ένα νέο ρεκόρ, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μεγάλες ελλείψεις φυσικού αερίου.

Τη νέα άνοδο των τιμών πυροδότησε η ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι θα σταματήσει -και πάλι- την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream στο τέλος του μήνα για τρεις ημέρες, για έργα «συντήρησης».

[yarpp]

Το σενάριο είναι «πολύ ζοφερό », όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Μελετών, Νίκολα Πέντε, ο οποίος συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση -παρά τις όποιες διαφορές- με το ενεργειακό σοκ της δεκαετίας του 1970.

Οι ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου δεν περιορίζονται όμως μόνο στη σύνδεση Ρωσίας-Γερμανίας. Στη Νορβηγία η εξαγωγή φυσικού αερίου μειώνεται κατά περίπου 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, λόγω μιας σειράς διακοπών στην παραγωγή αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι περίπου ίσο με όλο το αέριο που ρέει αυτή τη στιγμή μέσω του Nord Stream 1. Ωστόσο οι όγκοι της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθούν πριν από το τέλος του μήνα.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει «πέντε έως δέκα» δύσκολους χειμώνες -μια ανησυχητική υπενθύμιση που δείχνει ότι δεν υπάρχει μια γρήγορη λύση στην ενεργειακή κρίση.

Σαφής ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία, είναι η απόφαση της Βουλγαρίας να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Gazprom για την εξασφάλιση φυσικού αερίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy