Ενέργεια – Πόσο μπορεί να αντέξει η παγκόσμια οικονομία;

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το φλέγον θέμα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να δημιουργεί τριγμούς στις διάφορες οικονομίες, ιδιαίτερα σε αυτές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου. Το πρόβλημα φαίνεται ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και θα υπάρξει ραγδαία αύξηση της ζήτησης, οπότε και οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Η πανδημία είχε επιφέρει μια σημαντική μείωση στις τιμές, η οποία ήταν πολύ καλά γνωστό από την αρχή ότι θα ήταν πρόσκαιρη λόγω του κλεισίματος της παγκόσμιας οικονομίας. Παρ’ όλο που αυτό ήταν ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσαν τα κράτη να αξιοποιήσουν με την αποθήκευση πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου, αυτό δεν έγινε ποτέ, δημιουργώντας πλέον ανησυχίες για τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι σε ένα χρόνο:

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 19,34%

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 17,30%

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 58,57%

Η τιμή του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 128,76%

Τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν, δυστυχώς, με τον πιο μελανό τρόπο το τι επίκειται σε σχέση με τιμές της ενέργειας όσο προχωράμε προς το χειμώνα. Τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα θα είναι πολλά και η επίλυσή τους θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σταματήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις είναι πολύ πάνω από τις πληθωριστικές τάσεις και δημιουργούν τεράστια κενά όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια των χωρών, ειδικότερα αυτών που είναι πλήρως εξαρτημένες από τις εισαγωγές. Μέσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία παρά το γεγονός ότι είχε για χρόνια την ευκαιρία να απεξαρτηθεί από τα Συμβατικά Καύσιμα, έχασε αυτή την ευκαιρία με το λογαριασμό πλέον να τον πληρώνει ο καταναλωτής, ο οποίος βλέπει τους λογαριασμούς του να εκτοξεύονται.

Η πολιτική της ενεργειακής λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και πολλές άλλες χώρες, είναι εξαιρετικά αδιέξοδες και επικίνδυνες και δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν την οικονομία σε ασφαλές καταφύγιο. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των Προϊόντων και των Κατασκευών, θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά θα καταστήσει τη λειτουργία τους μη βιώσιμη, οδηγώντας σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεων του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, αλλά και για τα ίδια τα κράτη τα οποία θα καλεστούν να στηρίξουν τους πολίτες τους. Το πόσο θα μπορέσουν να αντέξουν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος, αλλά ένα είναι το σίγουρο, εάν δεν υπάρξει επίλυση του θέματος της ενέργειας, τα κράτη θα μπουν σε περίοδο ύφεσης, και υπό προϋποθέσεις, σε οικονομική κρίση. Δυστυχώς, οι πολιτικές παρεμβάσεις σε θέματα οικονομίας οδηγούν σε σημαντικά αδιέξοδα, τα οποία η παγκόσμια κοινότητα θα καλεστεί να αντιμετωπίσει. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα πρέπει άμεσα να βρει λύσεις στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να πυροβολεί τον ίδιο της τον εαυτό. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι οι κοινωνικές αναταραχές που θα αναπτυχθούν.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy