Ενεργειακά και ΗΠΑ – Πως είδαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ την επίσκεψη Νούλαντ και το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας υποταγής των πάντων στο ΝΑΤΟ, η Κύπρος έχει σημασία να αξιοποιήσει τις εξελίξεις για να αποτραπεί η διχοτόμηση της Κύπρου, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα και σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αμερικανίδας βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαν για τα ενεργειακά, είπε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να δώσουν άφεση αμαρτιών την Τουρκία και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, είναι αδιανόητο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να επικροτεί τις δηλώσεις Νούλαν για εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της περιοχής, χωρίς να προτάσσει πρώτα τη λύση του κυπριακού.

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ ο κ. Κουκουμάς είπε ότι πρέπει να υποβοηθούν τη λύση και όχι να την υποκαθιστούν. Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο, να καταλήξουμε να συζητούμε τα ΜΟΕ και την πρόταση της κυβέρνησης για νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου και να καταλήξουμε να συζητούμε αυτό το θέμα αντί της λύσης. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι, δεδομένου ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν θέλει ομοσπονδιακή λύση και θα αξιοποιήσει το θέμα της Τύμπου προς όφελος του ψευδοκράτους.

Αναφορικά με τον EastMed o κ. Κουκουμάς είπε ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είναι διαφορετικές πάνω στο θέμα.

Παντελίδης: H Κύπρος πρέπει να είναι ενεργό μέρος αυτών των ανακατατάξεων

Μέσα στο ξαναφτιάξιμο του κόσμου που βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα, η Κύπρος πρέπει να είναι ενεργό μέρος αυτών των ανακατατάξεων και να μη μείνει στο περιθώριο, δήλωσε στον Άστρα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης. Αλλά για να είναι ενεργό μέρος η Κύπρος, πρόσθεσε, θα πρέπει να κάνει το παν για να διεκδικήσει και τη λύση του κυπριακού, αλλά και διεκδικώντας για την ίδια περισσότερα πράγματα.

Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στα ενεργειακά χάσαμε 15 χρόνια και τώρα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα λόγω της υιοθέτησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και λόγω του ότι τα πρώτα πέντε χρόνια χάθηκαν από τις τουρκικές προκλήσεις και τα υπόλοιπα χάθηκαν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει και το ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε καμία κύρωση εναντίον της Ρωσίας.


Ευσταθίου: H Κύπρος να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις

Δεν εκπλήττει το ότι οι ΗΠΑ προωθούν εξομάλυνση των σχέσεων τους με την Τουρκία και θα πρέπει η Κύπρος να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Άγκυρα για λύση, τόνισε στον Άστρα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν η πάγια πολιτική των ΗΠΑ, που στόχευε στην διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων, τα οποία περνούν μέσα από την Τουρκία σε ότι αφορά την ανατολική Μεσόγειο.
Αναφορικά με τον αγωγό EastMed o κ. Ευσταθίου είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη, αλλά για την αποκοπή της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντας ως υποκριτικό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην περιοχή μας, σημείωσε, εκείνο που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι να εμπλακεί η Τουρκία στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και να καταστεί η Άγκυρα ο βασικός παράγοντας της διέλευσης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε να αποβεί και υπέρ της λύσης του κυπριακού, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι σχέσεις Κύπρου και Τουρκίας χωρίς την απελευθέρωση.
Αναφορικά με τα ΜΟΕ ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι αυτά είναι, όπως τίθενται θα καθορίσουν και το θέμα της λύσης του κυπριακού, κάτι που θα βολέψει την Τουρκία στα διχοτομικά της σχέδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.