Γραπτή διαβεβαίωση ότι οι ενεργειακές χρήσεις που θα επιτραπούν στο λιμάνι Λάρνακας σε περίπτωση παραχώρησής του στον υποψήφιο επενδυτή θα είναι εντός των παραμέτρων που έχει θέσει η Λάρνακα εξασφάλισε ο δήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων μετά την υποβολή της τελικής πρότασης ζητώντας ξεκαθάρισμα, καθώς στην πρόταση προβλέπονται και χρήσεις που αφορούν την ενεργειακή βιομηχανία.

Όπως πληροφορούμαστε, η Β. Αναστασιάδου απάντησε γραπτώς ότι οι αναπτύξεις που θα επιτραπούν σχετικά με την υποστήριξη της βιομηχανίας υδρογονανθράκων δεν θα ξεφεύγουν από τις κόκκινες γραμμές του Δήμου Λάρνακας, συνεπώς δεν θα συμπεριλαμβάνουν εγκαταστάσεις πρόσμιξης χημικής λάσπης ή αποθήκευσης εκρηκτικών, ραδιενεργών ή χημικών υλικών. Επί τούτου, η πρόταση της Kition Ocean Holdings προβλέπει αποθηκευτικούς χώρους για αγωγούς, υποδομές επιδιορθώσεων και άλλα συναφή για τα οποία θα κατασκευαστούν ξεχωριστά κρηπιδώματα.

Η κοινοπραξία υπέβαλε την τελική της προσφορά στις 26 Ιουλίου και η προσφορά αξιολογείται από το υπουργείο. Εκτιμάται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα φανεί εάν θα υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης. Η πρόταση προβλέπει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού της Λάρνακας, ώστε να εξυπηρετεί τους τομείς της κρουαζιέρας αναψυχής, του διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά και της ενέργειας. Η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει σε πρώτο στάδιο να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι υφιστάμενοι χρήστες του λιμανιού.

Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα, προβλέπεται επέκταση στα 650 σκάφη, μήκους από 5 μέχρι 150 μέτρα, καθώς και μεγάλες χερσαίες αναπτύξεις όπως παραδοσιακούς χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής και πρασίνου, παιδότοπους, εμπορικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, πολυτελείς επαύλεις και ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενεί φοιτητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να σπουδάσουν και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στη διαχείριση ξενοδοχείων, ιατρικών σπουδών και σπουδών που σχετίζονται με τη θαλάσσια βιομηχανία.

Τάσος Περδίος