«Ενεργειακή κρίση, την αύξηση τιμών και το υψηλό κόστος ζωής»

Εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπό την αιγίδα του ΑΚΕΛ, για την «Ενεργειακή κρίση, την αύξηση τιμών και το υψηλό κόστος ζωής»

Τι αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.

Αναλυτικά:

Την ώρα που οι λαοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα, υποφέρουν από τις συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών στην αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, βιώνουν, τώρα, και τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στην Ουκρανία, οι οποίες εντείνουν την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση. Ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός καλπάζει, η ενεργειακή ένδεια και η επισιτιστική κρίση απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά και οι λαοί οδηγούνται στη φτωχοποίηση.

Ωσάν αυτά να μην αρκούσαν, η ΕΕ προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ενέργειας, τη  φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας ενώ οι κυβερνήσεις επιβάλλουν νέες φορολογίες για τα ρυπογόνα καύσιμα, τιμωρώντας, έτσι, τους λαούς για τη δική τους ανικανότητα να προωθήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρόλο που οι νέες φορολογίες επιφέρουν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, κυρίως, για τους καταναλωτές και ειδικότερα για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, εν τούτοις το διευθυντήριο των Βρυξελλών συνεχίζει να ζητά πακτωλό χρημάτων για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας, αδιαφορώντας για την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία εις βάρος των λαών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οργανώσαμε και φιλοξενήσαμε την Πέμπτη, 1η Ιουνίου, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, μια ξεχωριστή ημερίδα/εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ενεργειακή κρίση, αύξηση τιμών και το υψηλό κόστος ζωής».

Photo1

Η εκδήλωση προσέφερε μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι για την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και τις συνέπειες στον λαό μας, για μέτρα πολιτικής για την προστασία της κοινωνίας από τις αυξήσεις τιμών, για το πως διαχειρίζεται τα  θέματα ενέργειας και αύξησης τιμών η κυπριακή Βουλή, για το  πως επηρεάζονται οι εργαζόμενοι από τις αυξήσεις των τιμών και την επακόλουθη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου καθώς και την σημασία του να ανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο της ενέργειας και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό.

Παράλληλα, αναζητήσαμε λύσεις, εμβαθύνοντας σε  επερχόμενες πολιτικές από την ΕΕ.   Αναλύοντας τις εμπειρίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών συζητήσαμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις επιτυχημένες στρατηγικές και πρωτοβουλίες τους για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Από τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών έως τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, διερευνήσαμε δραστικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την άμβλυνση της κρίσης και την προώθηση της ίσης πρόσβασης στην ενέργεια.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι

  • Marc Botenga, Ευρωβουλευτής του Κόμματος Εργατών Βελγίου και συντονιστή της Ομάδας της Αριστεράς στην επιτροπή Βιομηχανίας, έρευνας και Καινοτομίας (ITRE)

 

  • Νεοκλής Συλικιώτης, πρώην Υπουργός Ενέργειας και Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

 

  • Βάκης Χαραλάμπους, μέλους του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ

 

  • Νικολέττα Σοφοκλέους, Μέλος του Γραφείου Ενέργειας του ΑΚΕΛ,

 

  • Hasan Felek, πρώην προέδρου του συνδικάτου DEVIS,

 

  • Mathieu Strale, ερευνητή στο τμήμα γεωεπιστημών, περιβάλλοντος και κοινωνίας του Πανεπιστημίου Libre de Bruxelles

 

 

 

Μπορεί, ως ευρωπαϊκοί λαοί, να έχουμε διαφορετικές οικονομικές ιστορίες και διαφορετικές υποδομές, αλλά έχουμε έναν κοινό στόχο: να ανακτήσουμε το δημόσιο και δημοκρατικό έλεγχο του ενεργειακού τομέα. Αλλά και ένα κοινό αντίπαλο. Το αδυσώπητο ενεργειακό μονοπώλιο της αγοράς ενέργειας.

Τα παραδείγματα του παρελθόντος και του παρόντος δείχνουν ότι ο συλλογικός αγώνας είναι το κλειδί για την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων. Οι καιροί κρίσης είναι κομβικοί για την οικοδόμηση και τη νίκη αυτών των συλλογικών μαχών.

Η συμμετοχή όλων είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων και την διαμόρφωση ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy