Ενεργειακή στρατηγική για πράσινη μετάβαση

Μετασχηματισμός οικονομίας - κοινωνίας για να εκπληρωθούν οι κλιματικές φιλοδοξίες

Με στόχο η Κύπρος να φτάσει σε μια οικονομία χαμηλών ως μηδενικών ρύπων το 2050, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε την Παρασκευή την ενεργειακή στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας, για ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία.

Με βάση τους νέους στόχους της Κομισιόν στην αναθεωρημένη Πράσινη Συμφωνία, οι νέοι στόχοι αφορούν 39% μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας και αύξηση της φιλοδοξίας κατά 9%. Η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αυτό θα επιτευχθεί με 36% μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με 32,5%. Το Υπουργείο έθεσε ως νέο υποχρεωτικό στόχο το 3% αναφορικά με ανακαίνιση ετησίως όλων των δημοσίων κτιρίων και 1,7% ετήσια εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια. Τέθηκε επίσης ως δεσμευτικός στόχος αύξηση κατά 1,1% του μεριδίου ΑΠΕ ετησίως στη θέρμανση και ψύξη και αύξηση γενικού στόχου κατά 8%, δηλαδή στο 40% από 32%.

Σύμφωνα με την υπουργό, πρέπει να μετασχηματιστεί η οικονομία και η κοινωνία, ώστε να εκπληρωθούν οι κλιματικές φιλοδοξίες που συνοψίζεται στους πιο κάτω άξονες.

Πρώτο, στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Δεύτερο, στη λειτουργία της ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και στη λειτουργία εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Τρίτο, στην ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας και στη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέταρτο, στην παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις προς μία πράσινη και κυκλική οικονομία και στην προώθηση έργων ενεργειακής απόδοσης και ΑΠΕ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πέμπτο, στην επένδυση σε έρευνα και νέες τεχνολογίες όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα και η χρήση του υδρογόνου. Έκτο, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και νέες νομοθεσίες.

Η κα Πηλείδου ανέλυσε στη συνέχεια τα κομβικής σημασίας έργα που προωθούνται από το ΥΕΕΒ για καθέναν από τους έξι άξονες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανέγερση υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αεριοποίησή του, με κόστος €289 εκατ. και εξασφάλιση χορηγίας €101 εκατ. από την ΕΕ. Στόχος είναι η έλευση φυσικού αερίου περί τα τέλη 2022 και σε πρώτη φάση το αέριο θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία πλαισίου για Ανανεώσιμες Ενεργειακές Κοινότητες και προώθηση μικροδικτύων, στην εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής την περίοδο 2022-2025 και στην προώθηση του net metering και net billing, ώστε μέχρι το 2030 τα εγκατεστημένα συστήματα να τριπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τα 300MW.

Έκανε επίσης λόγο για τα σχέδια χορηγιών για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης οικιών και επιχειρήσεων. Όπως είπε η υπουργός, το 2021 προκηρύχθηκαν έργα πέραν των €45 εκατ. για ενθάρρυνση της πράσινης ενέργειας. Το 2022, πρόσθεσε, θα προκηρυχθούν σχέδια €80 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, κατοικιών και κτιρίων του δημοσίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.