Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές…

*Της Αγγελικής Λοΐζου

Σε πόσες ηλεκτρικές συσκευές βασιζόμαστε κάθε μέρα; Από τα φωτιστικά που ανάβουμε, τον στεγνωτήρα των μαλλιών, τον φούρνο, την τηλεόραση στο σπίτι και τον υπολογιστή στο γραφείο, οι περισσότερες εργασίες και δραστηριότητες της μέρας χρειάζονται τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών για να διεκπεραιωθούν. Και ας μην ξεχνάμε και τις συσκευές που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα όπως είναι τα ψυγεία και οι θερμάστρες.

Καθημερινά είμαστε περικυκλωμένοι από ηλεκτρικό εξοπλισμό και σε συνεχή αναζήτηση νέων συσκευών οι οποίες θα μας ελαφρύνουν από το βάρος των οικιακών εργασιών και θα διευκολύνουν τη καθημερινότητα μας. Ο πειρασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος σήμερα με την εμφάνιση συσκευών οι οποίες είναι έξυπνες, διασυνδεδεμένες και ενεργειακά αποδοτικές. Κάθε σπίτι έχει διπλάσιο αριθμό ηλεκτρικών συσκευών από αυτές που είχε πριν 15 ή 20 χρόνια και παρόλα αυτά οι λογαριασμοί ρεύματος εξακολουθούν να είναι μικρότεροι.

Τεράστια πρόοδος έγινε τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και κατασκευή συσκευών και εξοπλισμού οι οποίες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ότι στο παρελθόν παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού μειώνονται τα κόστη, μειώνονται οι εκπομπές και βελτιώνεται η παραγωγικότητα. Πολλές χώρες ανέπτυξαν ή αναπτύσσουν στρατηγικές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών από τις συσκευές και εκπονούν και σχετική νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα πρότυπα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εκπόνηση κανονισμών και νομοθεσίας στο πεδίο της ενεργειακής απόδοσης. Η Διεθνής Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης(IEC) διαθέτει ένα κατάλογο με διεθνή πρότυπα που ασχολούνται όχι μόνο με χαρακτηριστικά ασφάλειας για συσκευές και εξοπλισμό αλλά παράλληλα παρέχει προδιαγραφές για έλεγχο ώστε να επιτευχθεί βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση.

Οι κατασκευαστές των συσκευών και εξοπλισμού για οικιακή χρήση μπορούν να βασιστούν σε διεθνή πρότυπα της IEC για να εκπονήσουν προϊόντα τα οποία ικανοποιούν τα αυστηρότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ενεργειακά χαρακτηριστικά. Μπορούν επίσης να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω και να αποταθούν στην IECEE, το σύστημα που διατηρεί η IEC με σχήματα αξιολόγησης της συμμόρφωσης για ηλεκτροτεχνικό εξοπλισμό και εξαρτήματα ώστε να ελέγξουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους. Η IECEE πιστοποιεί ένα μεγάλο αριθμό συσκευών ανάμεσα τους ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές σκούπες, καφετέριες, αεριστήρες αλλά και πολλά είδη συσκευών και εκδίδει πιστοποιητικά που διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση των συσκευών που εξετάζει.

Η IEC σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τυποποίησης- CENELEC εκπονεί συνεχώς πρότυπα για συσκευές και εξοπλισμό τόσο για οικιακή χρήση όσο και για βιομηχανική χρήση στοχεύοντας στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση τους αλλά και την ασφαλή χρήση του. Η δημιουργία των πρότυπων δεν είναι ευθύνη των οργανισμών αυτών αλλά γίνεται μέσα από τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης με τη συμβολή της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νομοθετικών αρχών, των καταναλωτών αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

*Η Αγγελική Λοΐζου εργάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης(CYS), που είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης της Κύπρου, ως Λειτουργός Τυποποίησης και είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy