Ενεργοποίηση δικοινοτικής συνεργασίας για προστασία περιβάλλοντος

«Η γνώση οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και η ευαισθητοποίηση οδηγεί στην αλλαγή»

 

Στην ενεργοποίηση της δικοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προώθηση της αειφορίας, αποσκοπεί έργο, διάρκειας 20 μηνών, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση σε παραλία της Λέμπας. Στην εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης του έργου «AdvocaCY: Συμμετέχω, Μαθαίνω, Αποφασίζω, Διεκδικώ: Η Κοινωνία των Πολιτών για την Αειφορία και την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, πως οι πολίτες δικαιούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν την εξέλιξη των πόλεων στις οποίες ζουν. Το έργο υποστηρίζεται από το Active Citizens Fund Cyprus και υλοποιείται από την ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με τον τουρκοκυπριακό οργανισμό MASDER και τον νορβηγικό οργανισμό Norsensus.

Όπως ανέφερε η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, το Κέντρο εργάζεται εδώ και 25 χρόνια για την προώθηση της αειφορίας στην Κύπρο, τη διεθνή δικτύωση και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε μικροί οργανισμοί, άτυπες ομάδες και πολίτες να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα κοινά, ειδικά όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Έχοντας ως σύνθημα «Η γνώση οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και η ευαισθητοποίηση οδηγεί στην αλλαγή», το έργο AdvocaCy έχει ως στόχο να υποστηρίξει τη δικοινοτική συνεργασία ανάμεσα σε ΜΚΟ και άτυπες ομάδες και να προσφέρει κατάρτιση στα μέλη των οργανισμών και ομάδων, για να προωθηθεί και να εμπεδωθεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανθρώπινο δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών της Κύπρου και ένα σημαντικό εργαλείο για την ειρήνη, είπε η κα Λοϊζίδου. «Η κλιματική κρίση μαστίζει την Κύπρο με υπερθέρμανση αλλά και πλημμύρες. Την ίδια στιγμή, οι αστικές “αναπλάσεις” είναι ένας ύμνος στο τσιμέντο, που ανακλά τη θερμότητα και την αυξάνει, και ενισχύει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κόψιμο ώριμων δεντροστοιχιών, καταστροφή αστικών πάρκων, χτίσιμο πύργων ανεξέλεγκτα, μπαζώματα και άλλα είναι οι πρακτικές που υλοποιούνται», πρόσθεσε. Επεσήμανε πως οι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, να ενισχυθεί το ώριμο αστικό πράσινο και να αυξηθεί, να προωθηθεί η αειφόρος κινητικότητα. Πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει και δικαιούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν τις πόλεις, σημειώνοντας πως το έργο AdvocaCy αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

Ο Σερντάρ Ατάι, αντιπρόεδρος του MASDER, δήλωσε ότι «η αειφορία αφορά όλο το νησί και δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο περιβάλλον και για την ειρήνη».

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης της Λέμπας, Θουκής Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι η Λέμπα εργάζεται για ένα καλύτερο περιβάλλον και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της. Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται να καταγραφούν και να προωθηθούν οι διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς παγκύπρια, με σκοπό να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα νέων και παιδιών. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην ενεργοποίηση της δικοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προώθηση της αειφορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.