Ενεργός εμπλοκή ΗΠΑ στο Συριακό

Του Πάμπου Χρυσοστόμου

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για υποστήριξη και εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας (YPG) στις επιχειρήσεις κατά του ISIS σηματοδοτεί μια σειρά από εξελίξεις τόσο στην έκβαση της συριακής κρίσης όσο και στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ συνδέεται με τα παρακάτω:

  • Την ενδυνάμωση του χερσαίου στρατιωτικού βραχίονα κατά του ISIS στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Ράκα και εξάλειψης Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
  • Την απόφαση για ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του Συριακού και αναβάθμιση του ρόλου των Αμερικανών από απλού παρατηρητή/ενδιαφερομένου μέρους (Σύνοδος Αστάνα) σε συμπρωταγωνιστή αντίστοιχου με το ρόλο Ρωσίας/Ιράν/Τουρκίας.
  • Τη στρατιωτική αλλά και πολιτική επένδυση στους Κούρδους της Συρίας ως αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ αλλά και μελλοντικού σταθεροποιητικού παράγοντα σε μια πολύ εύθραυστη περιοχή.
  • Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στις εξελίξεις για επίλυση του Συριακού όσο και στον έλεγχο της περιοχής μετά την επίλυση της κρίσης.

Οι πιο πάνω επιδιώξεις δεν είναι καθόλου άσχετες με την αναδιαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων και της ενίσχυσης του βαθμού επιρροής τόσο περιφερειακών όσο και παγκοσμίων παικτών, τόσο εντός της Συρίας μετά την επίλυση της συριακής κρίσης όσο και στην ευρύτερη νευραλγική περιοχή μας της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται η πιθανή αναβάθμιση του ρόλου και της θεσμικής ύπαρξης του κουρδικού παράγοντα είτε ως αυτόνομης οντότητας στη Συρία και στο Ιράν είτε και ως ανεξάρτητου κράτους. Αυτό αποτελεί ίσως το μέγιστο πονοκέφαλο για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Ύψιστος στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η δημιουργία θεσμικής κουρδικής οντότητας στην περιοχή με φιλικές σχέσεις με ΗΠΑ και με Ρωσία αποτελεί εφιάλτη τόσο για την εσωτερική συνοχή της Τουρκίας όσο και για τη σημαντικότητα του στρατηγικού της ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόφαση των ΗΠΑ για εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας δοκιμάζει έντονα τις ήδη κλυδωνιζόμενες αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Για τους Τούρκους η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας (YPG) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση συγγενική του PKK και τοποθετείται από τον Ερντογάν στο ίδιο καλάθι με το ISIS. Οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν ήδη ένα πολύ μεγάλο μέρος στην τουρκο-συριακή μεθόριο και για τις ΗΠΑ είναι ο απαραίτητος χερσαίος βραχίονας αντιμετώπισης του ISIS στην προσπάθεια ανακατάληψης της Ράκα που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών. Η στρατιωτική ενίσχυση YPG από τις ΗΠΑ ενδυναμώνει το ρόλο τους στην περιοχή όχι μόνο κατά την περίοδο στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως στην επόμενη μέρα. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής περιοχής που θα συνορεύει με τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία είναι κουρδικός πληθυσμός.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο πως παρά τις φραστικές φιλοφρονήσεις στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, οι σχέσεις των δυο δοκιμάζονται πέρα από το θέμα του Γκιουλέν και το θέμα εξοπλισμού YPG. Για τον Ερντογάν, η έκδοση του Γκιουλέν είναι περισσότερο συμβολικό ευκαιριακό και επικοινωνιακό ζήτημα. Η πολιτική και η στρατηγική αναβάθμιση των Κούρδων αποτελεί όχι μόνο για τον Ερντογάν αλλά και την ίδια την Τουρκία μέγιστο, μακροχρόνιο και ουσιαστικό ζήτημα αναδιανομής ισχύος και ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.