Συνεδρίασαν ψες τα όργανα των κομμάτων που έχασαν στον πρώτο γύρο

Προσπάθεια για κοινή συμπόρευση καταβάλλουν οι ηγεσίες των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, κάτι που φαίνεται να εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη επιδίωξη λόγω των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό των κομμάτων. Όλα τα κόμματα που στήριξαν Ν. Παπαδόπουλο προέβησαν χθες το πρωί σε μια πρώτη σύσκεψη όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρξει μια κοινή γραμμή διαβλέποντας στο μέλλον τη συνέχιση της συνεργασίας. Ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απόφαση και πλέον ο λόγος ανήκει στα συλλογικά τους όργανα.

Κατά βούληση ή λευκό προσανατολίζονται τα κόμματα που στήριξαν Νικόλα Παπαδόπουλο

Στο ΔΗΚΟ χθες συνήλθε η γραμματεία του κόμματος. Όπως πληροφορείται η «Χ», δύο απόψεις κυριαρχούν στο εσωτερικό. Η μια είναι η επιλογή για ψήφο κατά βούληση και η δεύτερη «όχι Αναστασιάδη». Η δεύτερη επιλογή σημαίνει ότι το επίσημο ΔΗΚΟ θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν όποια επιλογή επιθυμούν εκτός Αναστασιάδη, δηλαδή είτε να ψηφίσουν Στ. Μαλά είτε να ρίξουν λευκό. Πάντως συζητείται και το ενδεχόμενο διαγραφών για όσους θεωρηθεί ότι υπονόμευσαν την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου. Σήμερα θα συνεδριάσει το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος.

Στην ΕΔΕΚ συνήλθε ψες το Πολιτικό Γραφείο και πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση. Μέλη του Π.Γ. υποστήριξαν στη «Χ» ότι η επιλογή για ψήφο κατά βούληση δεν θα ήταν η σωστή. Σημείωσαν ακόμα ότι για την επιλογή τους μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η στάση των δύο υποψηφίων στο Κυπριακό. Τελικές αποφάσεις στην ΕΔΕΚ θα ληφθούν σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη πραγματοποίησε συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου όπου φαίνεται να επικρατεί η τάση της σαφούς τοποθέτησης υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων που έχουν απομείνει και όχι η ψήφος κατά βούληση. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων αποφάσισε ότι διατηρεί τη συμπόρευσή της με τις δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη την Πέμπτη με τη μέθοδο της κάλπης.

Στη Συμμαχία Πολιτών επίσης συνήλθαν ψες τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Πρώτο κριτήριο της Συμμαχίας θα είναι το Κυπριακό με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρόεδρου του κόμματος, Γ. Λιλλήκα. Τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ανώτατης Συγκλήτου. Χθες η βουλευτής του κόμματος Άννα Θεολόγου τόνισε ότι κατά την προσωπική της άποψη η Συμμαχία θα πρέπει να στηρίξει τον υποψήφιο που βρίσκεται απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη.

Σε ό,τι αφορά το ΕΛΑΜ, ο επικεφαλής του επιτελείου Στ. Μαλά, Χρίστος Μέσης, επανέλαβε ότι ο υποψήφιος δεν πρόκειται να απαντήσει σε κανένα ερωτηματολόγιό του. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο, χωρίς να αλλάζει τις θέσεις του σε Κυπριακό και Οικονομία. Χθες συνεδρίασε και το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ όπου κατέστη σαφές ότι ο Στ. Μαλάς θα έχει την πρωτοβουλία των συναντήσεων με τα κόμματα των οποίων ο υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να περάσει στον β’ γύρο.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε ακόμα η οργανωτική τακτική του κόμματος και οι επαφές των στελεχών και των μελών του ΑΚΕΛ με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε ο Στ. Μαλάς να κερδίσει τις εκλογές. Αρκετή συζήτηση έγινε χθες στον δημόσιο διάλογο για το θέμα του Υπ. Οικονομικών που θα διορίσει αν εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς, με διάφορα ονόματα να κάνουν παρέλαση στις ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πάντως ξεκαθάρισε ότι εξ όσων γνωρίζει κανένα όνομα δεν έχει κλειδώσει για τα άτομα που θα στελεχώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο σε περίπτωση επικράτησης του Στ. Μαλά. Συναντήσεις με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου θα επιδιώξει και το επιτελείο του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα αναμένει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους.

Δημήτρης Στρατής