Ο Συνεργατισμός πατάει γερά και θα συνεχίσει τις προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης μετά από ενημέρωση που προέβη στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια του Συνεργατισμού για διατήρηση του κοινωνικού και ανθρώπινου χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Χατζηγιάννη για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό και για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο μετά την επιτυχία στα τεστ αντοχής. «Με ικανοποίηση έχουμε ακούσει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες είναι στα σκαριά για να ληφθούν, έχουν γίνει κάποιες εξαγγελίες, οι οποίες θεωρούμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε πως ο Συνεργατισμός θα πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και το ανθρώπινο του πρόσωπο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μια εμπορική τράπεζα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις και πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Συνεργατισμός και διατύπωσαν, ως ΑΚΕΛ, σκέψεις και απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα. «Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια η οποία θα στοχεύει να διατηρηθεί το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο του Συνεργατισμού», επαναβεβαίωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού διατύπωσε την έντονη διαφωνία του κόμματός του πάνω στην πρόνοια του Μνημονίου για αποξένωση των εμπορικών δραστηριοτήτων από τον Συνεργατισμό, πρόνοια η οποία γίνεται, όπως είπε, αποδεκτή από την Κυβέρνηση. «Θα ενεργήσουμε με τρόπο έτσι ώστε η ιδιοκτησία αυτών των δραστηριοτήτων να παραμείνει σε χέρια συνεταιριστικά», είπε.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, οι προοπτικές υπάρχουν για τον Συνεργατισμό, αλλά επείγει να υπάρξει η δυνατότητα της μείωσης των επιτοκίων και της παραχώρησης επιχορηγήσεων σε νέα υγιή δάνεια. Ταυτόχρονα, συνέχισε, θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι αναδιαρθρώσεις των δανείων με σωστές προτάσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να μπορέσει ο Συνεργατισμός να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πρωτοβουλίες για μείωση επιτοκίων

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο Συνεργατισμός έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του αλλά και του ρόλου που θέλει και χρειάζεται να επιτελέσει στη σημερινή οικονομία και κοινωνία. «Εχουμε εξαγγείλει και αναλάβει πρωτοβουλίες για μειώσεις επιτοκίων στοχευμένα έτσι ώστε να στηρίξουμε αυτούς που μπόρεσαν και ήταν συνεπής, πχ για τα φοιτητικά δάνεια, και να δώσουμε κίνητρο για τις αναδιαρθρώσεις για αυτούς που είχανε δυσκολίες», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε ότι ο Συνεργατισμός έχει κοινωνική πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή στοχεύει τους νέους με το πρόγραμμα των φοιτητικών υποτροφιών. Σε τοπικό επίπεδο με τα 18 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα δρομολογούμε διάφορες πρωτοβουλίες και για τα Χριστούγεννα αλλά και πάνω σε μια πιο μόνιμη βάση, είπε, σημειώνοντας ότι αφουγκράζονται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο ευέλικτα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την ετοιμότητα του Συνεργατισμού να δώσει προοπτική στην οικονομία και στην κοινωνία. «Νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε ένα πολύ καλό δρόμο. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, οι προκλήσεις είναι πολλές, οφείλουμε και θα ανεβάσουμε ταχύτητα στην αποτελεσματικότητα και στον τομέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε πολλά να κάνουμε, είμαστε σε καλό δρόμο, πατάμε καλά και θα συνεχίσουμε αυτή την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με την πολιτεία για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου».

Ερωτηθείς πόσο θα είναι το ρευστό και σε ποια κατεύθυνση θα εισρεύσει στην αγορά, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή δρομολογούνται νέες χορηγήσεις που θα δοθούν με την αρχή του νέου έτους, ενώ το ποσό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. «Ο Συνεργατισμός διαθέτει και τα κεφάλαια και τη ρευστότητα για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, η οποία ελπίζουμε να είναι σημαντική”, είπε.

Σε ερώτηση αν βελτιώθηκε η ρευστότητα το Νοέμβριο, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε θετικά, καθώς όπως είπε μετά και τα θετικά τεστ αντοχής υπάρχει αυξημένη εισροή καταθέσεων, η οποία δείχνει ότι θα είναι σταθερή.

Ο κ. Χατζηγιάννης ρωτήθηκε στη συνέχεια σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο ίδιος προς τον Σύνδεσμο Τραπεζών, την Διοικητή της ΚΤ και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για έναρξη διαλόγου για τις οδηγίες που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Απάντησε ότι μέχρι στιγμής υπήρξε μερική ανταπόκριση και όχι πλήρης έτσι ώστε να οριστεί μια συνάντηση.

Κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΔΣ των τραπεζών

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι να ελέγχονται οι Τράπεζες από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ.

«Εάν αυτό το οποίο λέει ο κ. Παπαδόπουλος συμβαίνει τότε έχει απόλυτο δίκαιο. Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι όντως υπήρξαν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων. Απ’ εκεί και πέρα όμως δεν έχουμε πληροφορίες για όλα τα υπόλοιπα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως αν η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ εμπλέκονται σε τέτοια ζητήματα όχι απλώς παρανομούν αλλά ενεργούν με λανθασμένο τρόπο που θα προκαλέσει ζημιά στις ίδιες τις τράπεζες, στην οικονομία και στην τελική και στην ίδια την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ.

«Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν κρυφά, αντιλαμβάνεστε είμαστε μια μικρή κοινωνία και όλα αυτά θα δουν το φως της δημοσιότητας», είπε, και επανέλαβε ότι αυτά τα λέει με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν γνωρίζει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συνάντηση και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο

Η πολιτεία πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσει τον χαρακτήρα του Συνεργατισμού και να συντηρηθούν οι πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο υπήρξε εισροή καταθέσεων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς οι αναδιαρθρώσεις δανείων και να βελτιωθεί περαιτέρω η οικονομική και διοικητική διαχείριση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα σταθεί αντιμέτωπο στις προσπάθειες Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ να ελέγξουν τις τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο υπήρξε “σημαντική εισροή καταθέσεων” που μεταφράζεται σε “αρκετές δεκάδες εκατομμύρια” ευρώ και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει “έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Κύπριου στον Συνεργατισμό”.

“Ο Συνεργατισμός έχει προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και για αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει με κάθε τρόπο να καταβάλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Συνεργατισμού και να συντηρηθούν αυτές οι πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο παρελθόν και που μπορεί να προσφέρει στο μέλλον”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί η ηγεσία του Συνεργατισμού με τα πολιτικά κόμματα.

Διαπιστώνει θετικά βήματα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν γίνει πάρα πολλά θετικά βήματα σε σχέση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του συνεργατισμού, σημειώνοντας ότι “έχουν προχωρήσει οι ενοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν περάσει τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα είναι “καλύτερα από τα αναμενόμενα με ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Συνεργατισμός παρουσιάζει και κέρδη περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “υπάρχει ακόμη πάρα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει”, ενώ “υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα όπως είναι τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων”, προσθέτοντας ότι “δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις με τους ρυθμούς που εμείς αναμέναμε και θα θέλαμε να δούμε”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από την διοίκηση του Συνεργατισμού “να βελτιώσει ακόμη περαιτέρω την οικονομική και διοικητική διαχείριση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να έχουμε πιο σύντομα ακόμη καλύτερα αποτελέσματα”.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ “για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, για την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί αλλά και για το επιχειρησιακό πλάνο και τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στην οικονομία”.

Ο επικεφαλής του Συνεργατισμού συμφώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο ότι “χρειάζεται να γίνουν πιο γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις” και σημείωσε ότι “είναι πάρα πολύ σημαντικό και εμείς σαν Συνεργατισμός να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τόπου και του κόσμου μας δίνοντας εκεί που μπορούμε λύσεις και προοπτική στην ρευστή περίοδο που βρισκόμαστε”.

Σε παρατήρηση ότι ο Συνεργατισμός είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα που ελέγχεται από Κύπριους και κληθείς να πει κατά πόσον ο Συνεργατισμός εισπράττει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων καταθετών, ο κ. Χατζηγιάννης, αφού ανέφερε ότι “οι πελάτες του Συνεργατισμού είναι όλη η Κύπρο και έχει απευθείας επαφή με την κοινωνία και την τοπική κοινότητα”, ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο υπήρξε “σημαντική εισροή καταθέσεων” που μεταφράζεται σε “αρκετές δεκάδες εκατομμύρια” ευρώ.

“Βλέπουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Κύπριου στον Συνεργατισμό”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Συνεργατισμός “οφείλει να διατηρήσει και να θωρακίσει αυτή την εμπιστοσύνη και να κάνουμε ακόμη περισσότερα και αποτελεσματικότερα βήματα προς την κατεύθυνσης του πελάτη και να δώσουμε λύσεις”.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το πρόβλημα όπως το διαπιστώνει το ΔΗΚΟ “δεν είναι αν ελέγχονται οι τράπεζες από ξένους ή από Κύπριους”, προσθέτοντας ότι “το πιο βασικό πρόβλημα και αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι να ελέγχονται οι τράπεζες από μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και συγκεκριμένα την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ”.

“Σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια θα μας βρουν αντιμέτωπους γιατί δεν είναι υγιές ένα συγκεκριμένο κόμμα να ελέγχει τα μισά δάνεια του τόπου μας τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα” και “να αποφασίζει ένα κόμμα ποίοι θα αναδιαρθρωθούν και ποίοι θα εκποιηθούν, ποίοι θα βοηθηθούν και ποίοι θα κυνηγηθούν”, πρόσθεσε.

Θέλουμε να δούμε, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “χρηστή διοίκηση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και μας ανησυχούν τα φαινόμενα των κομματικών παρεμβάσεων”.

Ατεκμηρίωτες κατηγορίες απαντά η κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση με σοβαρότητα θα συνεχίσει την προσπάθεια για την εξυγίανση και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της χώρας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

“Οι σκέψεις μας σήμερα είναι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συνεπώς δεν πρόκειται να σχολιάσουμε την αστήρικτη ρητορική που συστηματικά επαναλαμβάνεται σε σχέση με την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Εξάλλου, πρόκειται για αναφορές που κατ’ επανάληψη έχουν διαψευσθεί από τα γεγονότα και τις εξελίξεις” αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.