Ενημέρωση Ομήρου από Βενιζέλο

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου ενημερώθηκε σήμερα τηλεφωνικώς από τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας ενημερώθηκε επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα.

Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε τη σταθερή θέση της Λευκωσίας όπως τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως η Τουρκία επιδείξει εμπράκτως σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, διατυπώνεται η θέση ότι αυτό που προέχει είναι η διακοπή της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός ώστε να καταστεί εφικτή η επανάληψη των συνομιλιών.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο κ. Βενιζέλος με τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου κατά την οποία τον ενημέρωσε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που συνήλθε, στις 5-6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, αλλά και για την επίσκεψη του ιδίου στην Άγκυρα που είχε προηγηθεί.

«Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο πυρήνας του ζητήματος είναι πάντα η αναγνώριση της υπόστασης, της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, συνεπώς, που προέχει είναι η διακοπή της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό σκάφος Barbaros, ώστε να καταστεί εφικτή η επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών», σημειώνεται.