Ενημέρωση για το Coronapass ώστε να τοποθετηθεί σε θέμα προσωπικών δεδομένων αναμένει η Επίτροπος

Την ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του Coronapass αναμένει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου για να τοποθετηθεί στο κατά πόσον παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Νικολαΐδου είπε πως πρώτα πρέπει να έρθει η συγκεκριμένη πρόταση από τα αρμόδια Υπουργεία για να γίνει η διαβούλευση με το Γραφείο της και στη συνέχεια θα είναι σε θέση να εκφράσει άποψη.

Αυτό που αναμένεται, όπως είπε, είναι η εκτίμηση αντίκτυπου που επιβάλλεται από το Coronapass, το πώς θα λειτουργήσει ακριβώς, το αν θα υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων, ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της βάσης, πώς θα λειτουργούν τα συστήματα μεταξύ τους.

Η Επίτροπος διευκρίνισε πως το Coronapass δεν είναι το ίδιο με το Greenpass που έχει προωθηθεί από την Κομισιόν στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών. Όπως είπε, το Greenpass είναι σε άλλη βάση και αφορά μόνο τα ταξίδια και τη διακίνηση των πολιτών εντός και εκτός ΕΕ, ενώ το Coronapass είναι για να μετακινούνται οι Κύπριοι πολίτες εντός της χώρας μας και την πρόσβαση που θα έχουν σε διάφορους χώρους.

Ερωτηθείσα για το πώς θα ελεγχθεί η διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας όταν με οδηγία της απαγορεύεται όσοι κάνουν τεστ να κοινοποιούν στον εργοδότη το αποτέλεσμα τους, η κ. Νικολαΐδου είπε πως οι εργοδότες μπορούν να ζητούν τον αριθμό της απόδειξης του rapid test και την ημερομηνία διενέργειας του.

Όπως εξήγησε, αν ο υπάλληλος ήταν θετικός, η επιδημιολογική μονάδα του Υπουργείου θα τον είχε ενημερώσει και θα βρισκόταν ήδη σε αυτοπεριορισμό. Συνεπώς, με την επίδειξη του αριθμού της απόδειξης του τεστ και την ημερομηνία του, διασφαλίζεται ότι ο πολίτης δεν είναι θετικός στον ιό και άρα μπορεί να εισέλθει στα γραφεία της εταιρείας ή της υπηρεσίας του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.