Ενημερωτική συνάντηση για τις πιθανές επιπτώσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία στη Δερύνεια

Ενημερωτική συνάντηση για τις πιθανές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κλειστή αίθουσα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας.  

Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Δημοτών Δερύνειας, που δημιουργήθηκε πρόσφατα μετά την αποκάλυψη σοβαρών προβλημάτων υγείας σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σε ανακοίνωση της η Ομάδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με μεγάλη μας λύπη και αγωνία παρατηρούμε τη ραγδαία αύξηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας που ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα σε διάφορα κτίρια. Δεν είμαστε ενάντια στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά θέλουμε και απαιτούμε τη διαφύλαξη της υγείας εμάς και των παιδιών μας».

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ηλεκτρομηχανολόγος Σάββας Μακρίδης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «από μελέτες που έχουν διεξαχθεί βλέπουμε ότι όχι μόνο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα, τα wi – fi και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με τον ηλεκτρομαγνητισμό, επηρεάζει αρκετά την υγεία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα η υγεία επηρεάζεται από απλά συμπτώματα όπως αϋπνίες, ταχυπαλμίες και άλλα και φτάνει μέχρι και ασθένειες που είναι αρκετές φορές θανατηφόρες».

Αυτό συνέχισε «δεν μπορούμε να το αποδείξουμε 100%, αλλά όταν κάποιος ακτινοβολείται χρόνια, σε οποιαδήποτε ένταση, είναι φυσιολογικό τα κύτταρα και το DNA γενικά να αντιδράσει, προκαλώντας διάφορα προβλήματα για την υγεία του ανθρώπου. Mε αυτό το σκεπτικό αντιδρούμε, μπήκαμε στη διαδικασία της έρευνας, ώστε να μάθουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται» είπε και πρόσθεσε πως «πρώτιστος σκοπός μας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το 3G, το 4G και το 5G αλλά και το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης είπε πως «οι δημότες έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Εμείς τους συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την ενημερωτική συνάντηση και ο Δήμος Δερύνειας θα είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια των δημοτών να ζητήσουν καλύτερη δημόσια υγεία».

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Δερύνειας νοιάζεται για την υγεία όλων των δημοτών του ανεξαιρέτως. Σίγουρα υπάρχουν ανησυχίες τις οποίες πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και έχουμε αποταθεί στους ειδικούς οι οποίοι μας έχουν στείλει τις απαντήσεις τους με επιστολή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «βάσει τη σχετική Νομοθεσία δεν μπορεί να τοποθετηθεί καμία κεραία εάν δεν έχει πολεοδομική άδεια. Ο Δήμος Δερύνειας έχει αφαιρέσει κεραίες που δεν είχαν πολεοδομική άδεια και μάλιστα καν ρώτησαν τον Δήμο πριν τις τοποθετήσουν, ιδιαίτερα μάλιστα κεραίες που είναι κοντά σε σχολεία».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «το θέμα της τοποθέτησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα συζητηθεί σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Δερύνειας στην οποία έχει κληθεί να παραστεί και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Δημοτών της Δερύνειας».

Ο Κώστας Λόντος στέλεχος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Δημοτών της Δερύνειας ανέφερε ότι «στη Δερύνεια έχουμε 2-3 γειτονιές στις οποίες παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα καρκίνου και υπάρχουν πολλά σπίτια στα οποία δύο άτομα ασθενούν με καρκίνο. Συνολικά στη Δερύνεια υπάρχουν 12 κεραίες, τουλάχιστον αυτές που γνωρίζουμε, ενώ στο κέντρο του Δήμου που είναι και πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχουν έξι κεραίες σε συνολική απόσταση 60 -70 μέτρων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λόντος είπε ότι «η Ομάδα έχει δημιουργηθεί πολύ πρόσφατα, θα ζητήσουμε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας και έχουμε ορισμένες εισηγήσεις να κάνουμε ούτως ώστε, αν είναι δυνατόν μαζί με τον Δήμο, να λάβουμε μέτρα και ενέργειες για να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε τους κατοίκους».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.