Την άποψη ότι ίσως πρέπει να τεθούν σε καραντίνα Πάφος και Αραδίππου όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο ιολόγος, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου υγείας Λεόντιος Κοστρίκης.

Διαβάστε επίσης: Στοχευμένη δειγματοληψία για κορωνοϊό σε Πάφο και Αραδίππου

Σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να βρισκόμαστε στην κορυφή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, όσα κρούσματα χρειάστηκαν για να ανέβουμε στην κορυφή τόσα θα χρειαστεί για να κατέβουμε με αποτέλεσμα τα κρούσματα ίσως και να πλησιάσουν τα χίλια.

Διαβάστε επίσης: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο ΓΝ Πάφου – «Παίζει» δυνατά το σενάριο για καθολικό lockdown

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Δήμαρχο της Αραδίππου, κ. Ευάγγελο Ευαγγέλου, είχε ο Δρ. Κωστρίκης, ο οποίος του είχε αναφέρει πως το σύμπλεγμα που υπάρχει στον Δήμο του, είναι από εισαγόμενες λοιμώξεις που είχαν συγγενείς που ήρθαν από την Αγγλία. Μάλιστα όπως μας ανέφερε τα πρόσωπα αυτά συναθροισθήκαν σε κηδεία. «Πρόκειται για περίπου 30 άτομο από την περιοχή αυτή που είναι θετικοί στον ιό» ανέφερε ο κ. Κωστρίκης στον Άστρα.

Όσον αφορά τους αριθμούς των κρουσμάτων σημείωσε ότι συγκριτικά είναι παρόμοια η κατάσταση με τη Βρετανία. Για τη θνητότητα των κρουσμάτων είπε ότι είμαστε κοντά στο 3% που και πάλι συγκριτικά είναι ένας πολύ ψηλός αριθμός και θα πρέπει οι λόγοι να διερευνηθούν.

Ο κύριος Κοστρίκης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης της χλωροκίνης και υδροχλωροκίνης και το κατά πόσον μπορεί η χορηγία τους να βοηθήσει στην ίαση των κρουσμάτων, αλλά να εξεταστούν και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα φάρμακα αυτά στον οργανισμό.

Εξήγησε ακόμη ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται κάθε μέρα είναι καθρέφτης των προηγούμενων δέκα ημερών,  λέγοντας ότι μέχρι στιγμής περίπου το 75 με 80 % των ατόμων που μολύνθηκαν από κορονοϊό και έμειναν στο σπίτι ιάθηκαν. Χειρότερη, είπε είναι η κατάσταση όσων νοσηλεύονται παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο κύριος Κοστρίκης τόνισε ότι έχουμε ακόμη πολλή απόσταση να διανύσουμε. Επί του παρόντος, σημείωσε, είναι ελεγχόμενα τα πράγματα, εάν όμως υπάρξει διαρροή των μέτρων τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Ο δήμος Αραδίπου άρχισε από χθες τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορονοιό, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγέλου.

Σημείωσε ότι υπήρξε πολύ γρήγορη διασπορά του ιού αλλά ο κόσμος αυτοπεριορίστηκε.

Εάν χρειαστεί, είπε, τα μέτρα θα αυξηθούν, αλλά αυτό θα εξεταστεί σε σύσκεψη που θα γίνει το Σαββατοκυρίακο.

Σημείωσε ακόμη ότι καθώς ο Δήμος θορυβήθηκε από τον αυξημένο αριθμό περιστατικών, ανέλαβε πρωτοβουλία για μερική επιχορήγηση εξετάσεων δημοτών, οι οποίες θα πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με ιδιωτικό εργαστήριο. Εντούτοις, επί του παρόντος και μετά τη συμφωνία με το κράτος, δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν χρήματα οι δημότες, ενώ θα επιστραφεί το χρηματικό ποσό σε όσους από αυτούς κατέβαλαν ήδη χρήματα, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας.
Κληθείς καταληκτικά να σχολιάσει αν οι δημότες ντρέπονται να προβούν σε εξέταση λόγω στιγματισμού, ο ίδιος ανέφερε πως πράγματι οι δημότες αισθάνονταν ντροπή να εξεταστούν, λόγω φαινομένων bullying που σημειώθηκαν στην κοινότητα, εντούτοις θωρεί ότι τώρα που θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές εξετάσεις, θα εκλείψει αυτό το φαινόμενο.