Ενισχύεται το πλαίσιο δίωξης για όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα εμπορίας προσώπων

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, αρχίζει τη διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο την αποθάρρυνση της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, βασικό αντικείμενο της εκστρατείας είναι η ενημέρωση για την ποινική ευθύνη στην οποία υπόκειται πρόσωπο, το οποίο αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε διαδικασίες ζήτησης και αγοράς υπηρεσιών από θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στη βάση της τροποποίησης του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, το πλαίσιο πρόληψης και δίωξης ενισχύεται.

Αυξάνονται αφενός οι ποινές για τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων, περιλαμβανομένης και της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, ενώ αφετέρου, το αδίκημα της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθίσταται ως αυστηρής ευθύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εμπορία προσώπων είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας και αποτελεί έγκλημα ευμετάβλητο και δύσκολα ελεγχόμενο, που διαπράττεται συχνά στα πλαίσια του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, τα θύματα εμπορίας ανέρχονται τουλάχιστον σε 40 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια είναι παιδιά. Για κάθε 1000 ενήλικες παγκοσμίως, οι 5,4 είναι θύματα εμπορίας προσώπων.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η βία, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μπορεί να προληφθεί και η αλλαγή ξεκινά από το ίδιο άτομο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και στη δημιουργία αλλαγών στις σχέσεις και την κοινωνία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα σχετικά με την εμπορία προσώπων, τις ποινές βάσει της Νομοθεσίας και τους τρόπους αναγνώρισης των θυμάτων στην ιστοσελίδα www.toraxereis.com.

Μπορεί επίσης να καλέσει ανώνυμα στην τηλεφωνική γραμμή 1497 για να δώσει πληροφορίες, στην περίπτωση που θεωρεί ότι διαπράττεται το αδίκημα ή ότι κάποιο πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.