Ενισχύονται οι δεσμοί της Άγκυρας με το Λονδίνο

Μια ματιά στην επίσημη επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ΛονδίνοΤου ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδη

«Καλωσόρισα σήμερα τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας, τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνευση στη Συρία και το κοινό μας ενδιαφέρον, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για την εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Με αυτή την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, ενημέρωσε για το γεύμα εργασίας που είχε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του, στην επίσημη κατοικία του στο Κάρλτον Γκάρντενς στο κέντρο του Λονδίνου.

Η συνάντηση αν και ήταν η πρώτη επίσημη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ουσιαστικά κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν έγιναν κοινές δηλώσεις. Δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου, αλλά ούτε και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Μόνο κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι μίλησαν με τον κ. Τσαβούσογλου με το που ολοκληρώθηκε το ημερήσιο ταξίδι εργασίας του εδώ στη Βρετανία και την Παρασκευή υπήρχε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στην εφημερίδα Financial Times.

 

Τουρισμός – Επιχειρηματική Βίζα – Υγειονομικός τουρισμός

Σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές, οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται του τουρισμού και κυρίως του υγειονομικού τουρισμού. Το 2019 επισκέφτηκαν την Τουρκία 2,5 εκατ. Βρετανοί τουρίστες. Ενώ περίπου 100.000 Τούρκοι επισκέπτονται τη Βρετανία κάθε χρόνο είτε για δουλειές είτε για αναψυχή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το θέμα της βίζας των Τούρκων επιχειρηματιών που θα ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Οι βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένων της BP, Shell, Vodafone, Unilever κ.α. είναι πάνω από 2.500 και αυτό έχει δημιουργήσει μια έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών με καθημερινά ταξίδια εκατέρωθεν.

Από την άλλη η Τουρκική Ομοσπονδία Τουριστικών Εταιρειών Υγείας (TURSAF) έχει βάλει στόχο μέχρι το 2023 η Τουρκία να γίνει η τρίτη χώρα υγειονομικού τουρισμού στον κόσμο. Πρόκειται για μια βιομηχανία τα έσοδα της οποίας υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τη μερίδα του λέοντας έχει η Ινδία απολαμβάνοντας το 40% της συνολικής πίτας. Η βιομηχανία αυτή πέρσι συνεισέφερε στον τουρκικό «κορβανά» 8 δις δολάρια, ενώ μέχρι το 2023 υπολογίζεται ότι θα φέρνει 20 δις δολάρια, σύμφωνα με την TURSAF.

 

Πανδημία

Όπως ήταν αναμενόμενο, Ράαμπ και Τσαβούσογλου συζήτησαν τα θέματα που έχουν προκύψει από τον κορονοϊό και τη συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπισή του. Άλλωστε η Βρετανία είχε παραγγείλει από την Τουρκία σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού ατομικής προστασίας όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της και παγκοσμίως υπήρχε σημαντική έλλειψη τέτοιων αγαθών.

 

Άμυνα

Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας. Είναι αξιοσημείωτο πως τον Γενάρη του 2019 η τότε Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επισκεφτεί την Άγκυρα και υπέγραψε συμφωνία 100 εκατ. στερλινών για την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας. Συμφωνία που αφορά τον βρετανικό όμιλο BAE Systems με την εταιρεία Turkish Aerospace Industries για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

 

Λιβύη

Και οι δύο άντρες συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Τόσο η Βρετανία όσο και η Τουρκία στηρίζουν την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ, ενώ το Λονδίνο μέσω των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί εδώ και καιρό για πολιτική διευθέτηση του θέματος.

 

Εμπορική Συμφωνία 2020

Ίσως όμως το πιο αξιοσημείωτο από όλα σε αυτή τη συνάντηση να ήταν οι διαβουλεύσεις που έγιναν για τη νέα Εμπορική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, γνωστή ως Free Trade Agreement 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και καιρό προετοιμάζει το έδαφος για τη μετά το Brexit εποχή. Έτσι, προσπαθεί να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια σειρά από χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Τουρκία.

Η Τουρκία όμως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ένωσης για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει το τελευταίο να αποχωρήσει ομαλά από την Ένωση. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ή να συνεχίσει να συναλλάσσεται ως έχει με την ΕΕ ή να πάει με τη Βρετανία. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει τεράστιο δίλημμα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη Γερμανία είναι η χώρα που αγοράζει τα περισσότερα προϊόντα που παράγει η Τουρκία. Η τελευταία πουλάει το 8% της συνολικής της παραγωγής στη Γηραιά Αλβιώνα.

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την κατάσταση «παράξενη» αν και όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας «στρατηγικός σύμμαχος». Παράλληλα τόνισε πως «έχουμε ήδη συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι στη μετά του Brexit εποχή θα ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ μας με στόχο να ξεπεράσουμε τα 20 δις ετησίως». Οι εμπορικές συναλλαγές Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας πέρσι έφτασαν τα 18,8 δις στερλίνες. Από αυτά η Βρετανία αγοράζει προϊόντα συνολικής αξίας 10,9 δις στερλινών κυρίως αυτοκίνητα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κ.α. και εξάγει στην Τουρκία προϊόντα αξίας 7,9 δις, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

 

Τουρκικό προξενείο στο Μάντσεστερ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου ανήγγειλε το άνοιγμα τουρκικού προξενείου στο Μάντσεστερ, ενώ συναντήθηκε για πολύ λίγο και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας αργότερα ότι τον βρήκε υγιή και πως τον συνεχάρη για την πρόσφατη γέννηση του γιου του. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Ντομινίκ Ράαμπ όταν επισκέφτηκε την Τουρκία στις 3 Μαρτίου, λίγο πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων είχε συναντηθεί και αυτός με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.