Η ενίσχυση τεχνολογίας και καινοτομίας όραμα για την οικονομία, είπε ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδούλιδης απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή απονομής των βραβείων Techisland.

Η ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος διακυβέρνησής και του οράματός μας για την κυπριακή οικονομία, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι προωθούνται πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε, στη Λεμεσό, την τελετή των πρώτων βραβείων Techisland, που οργάνωσε ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο την ανάδειξη ατόμων, έργων και εταιρειών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο.

Στην ομιλία του, ο ΠτΔ ανέφερε ότι η αναγνώριση και η ενεργή υποστήριξη των προσπαθειών των νεοφυών επιχειρήσεων είναι υψίστης σημασίας, καθώς συχνά εξυπηρετούν ως εφαλτήριο για πρωτοποριακές ιδέες, ανατρεπτικές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις σε μακροχρόνιες προκλήσεις. «Αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο ενθαρρύνουμε το επιχειρηματικό τους πνεύμα αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις εταιρείες να ευδοκιμήσουν και να μεγαλώσουν», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως η ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος διακυβέρνησής και του οράματός για την Κυπριακή οικονομία, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η τεχνολογία ενθαρρύνει την ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών αιχμής που μπορούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε όλους τους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, τα χρηματοοικονομικά και η βιώσιμη ενέργεια. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, υπέδειξε, που η θητεία του νεοδιορισθέντος Επικεφαλής Επιστήμονα επεκτάθηκε για να καλύψει, πέραν της έρευνας και της καινοτομίας, θέματα που αφορούν την τεχνολογία, διασφαλίζοντας ολιστική προσέγγιση στην υποστήριξη που παρέχει το κράτος.

Σημείωσε, ακόμη, ότι για να ευδοκιμήσει κάθε τομέας χρειάζεται μια σταθερή, ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία και υπογράμμισε πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια προσέγγιση πολιτικής τριών πυλώνων, την δημοσιονομική πειθαρχία με πλεονασματικό προϋπολογισμό, τον σταθερό και υγιή τραπεζικό τομέα και τη συνεχή προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Οι δράσεις μας, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, καθοδηγούνται από το «Όραμα 2035», τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την οικονομία με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως, παράλληλα, προωθούνται πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, ως επενδυτικού προορισμού.

Υπενθυμίζοντας ότι με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έγινε μια πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επενδυτές, όπου καταγράφηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων στο νησί, η έλλειψη σχολείων και προσιτών επιλογών στέγασης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η Προεδρία εργάζεται σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να δοθούν «απτές, αποτελεσματικές λύσεις».

Ανακοίνωσε ακόμη πως, τον ερχόμενο μήνα, θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση με επενδυτές, «και θα αναφέρουμε τα βήματα που έχουμε λάβει για τον εξορθολογισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο» ενώ τόνισε πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ικανοποίηση των αναγκών των υφιστάμενων επενδυτών στην Κύπρο, «γιατί σε τελική ανάλυση, σας θεωρούμε τους καλύτερους Πρεσβευτές μας».

Στο χαιρετισμό του, ο ΠτΔ ανέφερε ακόμη ότι οι προσπάθειές για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντου, που ξεκίνησε το 2022, σημειώνοντας πως η στρατηγική αξιολογείται συνεχώς για περαιτέρω βελτίωση.

Υπέδειξε, επίσης, ότι σύντομα θα εγκριθούν αλλαγές στη συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική, ενώ παράλληλα, συνέχισε, «η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για το branding της Κύπρου, ώστε να ενισχυθεί η απήχηση της χώρας μας σε επενδυτές και επαγγελματίες».

Μια ισχυρή και θετική εικόνα της επωνυμίας μας, πρόσθεσε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αντιλήψεις και αποφάσεις, σημειώνοντας πως, «μέσω του ενισχυμένου branding στοχεύουμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο, προνοητικό και ελκυστικό προορισμό για διαφορετικές ευκαιρίες και εμπειρίες».

Κάλεσε δε τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση της εικόνας της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, ενώ συνεχάρη τον Techisland για την πρωτοβουλία απονομής των βραβείων, αλλά και τον πρωταγωνιστικό, όπως είπε, ρόλο που διαδραματίζει στην υποστήριξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, προσελκύοντας ταλέντα και ενημερώνοντας για την Κύπρο, ως ένα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy