Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά 70 εκατ. ευρώ αλλά και ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φέρνει το πρώτο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό, το οποίο ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλειας της Βουλής. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με 21 βουλευτές (που αποτελεί τον μίνιμουμ αριθμό ο οποίος απαιτείται για να θεωρείται απαρτία) και το πακέτο εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ και μία εναντίον (ΕΛΑΜ).

Το πακέτο περιλαμβάνει δέκα νομοσχέδια τα οποία αφορούν τα εξής:

• Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 369 εκατ. ευρώ για κάλυψη των έκτακτων αναγκών που αφορούν τα τέσσερα σχέδια για τους εργαζόμενους (237 εκατ. ευρώ), τα μέτρα προστασίας της υγείας (100 εκατ. ευρώ), το σχέδιο για ανάκαμψη του τουρισμού, το οποίο θα εφαρμοστεί μετά τα περιοριστικά μέτρα (11 εκατ. ευρώ), το επίδομα στους φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό (15 εκατ. ευρώ) και το σχέδιο επαναπατρισμού Κυπρίων (6 εκατ. ευρώ). Η δημοσιονομική επίπτωση υπολογίζεται στο 2% του ΑΕΠ με βάση τα σημερινά δεδομένα.

• Δυνατότητα καθυστέρησης της καταβολής στο κράτος του ΦΠΑ το οποίο εισπράχθηκε ή θα εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις για την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η οφειλή θα πληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν επηρεάστηκαν λόγω του κορονοϊού. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων κατά 70 εκατ. ευρώ. • Αναστολή της αύξησης των εισφορών στο ΓεΣΥ μέχρι την 30ή Ιουνίου. Με την προηγούμενη νομοθεσία οι εισφορές έπρεπε να αυξηθούν από αυτόν τον μήνα. Το μέτρο αφορά μισθωτούς, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος. Εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν κατά 38 εκατ. ευρώ.

• Αναστολή της νομοθεσίας η οποία προνοεί εξώσεις εξπρές για ενοικιαστές μέχρι την 31η Μαΐου, με εξαίρεση περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές για περίοδο πριν την 29η Φεβρουαρίου 2020. Αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Δυνατότητα σε όσους εντάχθηκαν στο σχέδιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΚΑ να αναστείλουν την καταβολή των δόσεών τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με παράλληλη επέκταση του προγράμματος τους για δύο μήνες.

• Επιβολή εξώδικων ρυθμίσεων ύψους 150 ευρώ σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και πειθαρχίας με τις πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, αλλά και αύξηση της ποινής σε περίπτωση καταδίκης τους από το δικαστήριο από 450 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου