Αύξηση της τάξης του 30% ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο για ενίσχυση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρίες και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Το κόστος των αυξήσεων ανέρχεται στα 4.2 εκατομμύρια ετησίως και από τις αυξήσεις αυτές θα επωφελούνται περίπου 6.000 συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν κινητική και οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια και θαλασσαιμία.

Aν αναλύσει κανείς τους αριθμούς μιλάμε για αύξηση μέχρι 50 ευρώ. Δηλαδή το επίδομα ενός τετραπληγικού θα αυξηθεί από 854 ευρώ σε 900 ευρώ μηνιαίως και μόνο σε πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας 1.100 ευρώ μηνιαίως.

Ένας παραπληγικός θα δει αύξηση στο επίδομα του από 350 ευρώ σε 400 ευρώ και πάλι αν αντιμετωπίζει πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας θα δικαιούται να λάβει επίδομα 500 ευρώ μηνιαίως.

2.300 άτομα με κινητική ή οπτική παράλυση και χρόνιες παθήσεις που σήμερα λαμβάνουν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν επίδομα διακίνησης, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους μόλις ψηφιστεί τροποποίηση σχετικού νόμου, από 102 ευρώ σε 150 ευρώ μηνιαίως ή από 51 σε 75 ευρώ μηνιαίως.

1.900 τυφλοί που σήμερα δε λαμβάνουν επίδομα διακίνησης γιατί δεν εργάζονται και δεν φοιτούν θα λάβουν μόλις ψηφιστεί τροποποίηση σχετικής νομοθεσίας επίδομα διακίνησης 73 ευρώ ανεξάρτητα αν δεν εργάζονται ή δεν φοιτούν, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Επίσης χθες το υπουργικό ενέκρινε και επαναπροκήρυξη του σχεδίου παροχής κινήτρων για την πρόληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις και ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο με στόχο την πρόληψη 100 ανέργων χρόνιων πασχόντων. Το έργο αυτό θα προκηρυχθεί από το τμήμα εργασίας στις 20 Μαΐου.