Ενίσχυση των ΜΜΕ από τη κυβέρνηση – Το μεγαλύτερο μερίδιο στήριξης στα κανάλια

Οικονομική στήριξη των ΜΜΕ

Εγκρίνεται σήμερα το κονδύλι στήριξης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο για το μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν από τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση επέλεξε ωστόσο, για τους δικούς της λόγους, να δώσει το μεγαλύτερο μερίδιο στήριξης στα τηλεοπτικά κανάλια, γεγονός που μικραίνει αισθητά την «πίτα» για τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όπως είναι οι καθημερινές εφημερίδες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά, οι εβδομαδιαίες εφημερίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Συγκεκριμένα το ποσό της στήριξης όλων των μέσων ανέρχεται στις 700 χιλιάδες ευρώ, ενώ γίνονται σκέψεις από την κυβέρνηση για τον καταρτισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης. Προϋπόθεση είναι να μη γίνουν απολύσεις για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Πέραν του 50% του κονδυλίου θα δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με μόνη παράμετρο που ρυθμίζει το ύψος του ποσού να είναι κατά πόσον πρόκειται για παγκύπριας ή μη εμβέλειας. Σημειώνεται πως όλα τα μέσα έχουν πληγεί από την πανδημία, ωστόσο ενόσω ο κόσμος παραμένει στα σπίτια του, οι τηλεοράσεις έχουν αυξημένη τηλεθέαση, με αρκετές διαφημίσεις να παραμένουν. Ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί τους λόγους που δίνεται τόσο μεγάλο κονδύλι στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ακολουθούν οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, που αν και λίγες, θα λάβουν κονδύλι μεγαλύτερο από τις εφημερίδες.

Με μικρή διαφορά, τρίτη κατηγορία μέσων που θα επωφεληθούν της στήριξης, είναι οι εφημερίδες. Η χρηματοδότηση θα μοιραστεί ισόποσα στις τέσσερις ημερήσιες. Μειωμένο θα είναι το ποσό για τις εφημερίδες που εκδίδονται εβδομαδιαία. Ουσιαστικά η χορήγηση των εφημερίδων που απώλεσαν έσοδα κοντά στο 100% και που παράγουν πρωτογενές δημοσιογραφικό υλικό φτάνει στο 19% του συνολικού κονδυλίου.

Στην περίπτωση των ραδιοφώνων η οικονομική στήριξη είναι κατά πολύ χαμηλότερη και αυτής θα επωφεληθούν μόνο οι παγκύπριας εμβέλειας σταθμοί. Ερωτήματα εγείρονται και για αυτή την κατηγορία, αφού το ίδιο ποσό θα λάβουν τα ποικίλης ύλης με αυτά που έχουν μουσικό προσανατολισμό.

Γιάννης Κακαρής

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News