Ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer θα δόσει σε ευάλωτους το Ισραήλ


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αρχίσει να προσφέρει μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού σε ενήλικους με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα, αλλά ακόμα μελετά το ενδεχόμενο για χορήγησή του στο γενικό πληθυσμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γρήγορη μετάδοση της μεταλλαγής Δέλτα στο Ισραήλ, καθώς οι νέες μολύνσεις τον τελευταίο μήνα ανήλθαν από μονάδες σε γύρω τις 450 καθημερινά έχουν οδηγήσει τη χώρα να κινείται προς επίσπευση της μεταφοράς του επόμενου φορτίου της Pfizer.

Ο Υπουργός Υγείας Νίτζαν Χόροβιτζ δήλωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ αμέσως η απόφαση για ενισχυτική δόση του εμβολίου Pfizer σε ενήλικες με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα, με την απόφαση σε σχέση με πιο ευρεία παροχή του να εκκρεμεί.

Η Pfizer και η συνεργαζόμενη εταιρεία BioNTech, οι κύριοι προμηθευτές του εμβολιαστικού προγράμματος του Ισραήλ το οποίο διενεργήθηκε με γοργούς ρυθμούς από το Δεκέμβριο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα ζητήσουν από τις εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ να αδειοδοτήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων την τρίτη δόση του εμβολίου. Ζητώντας την αδειοδότηση της ενισχυτικής δόσης, οι δύο εταιρείες έχουν κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης μετά από έξι μήνες.

Στις εταιρείες έχει ασκηθεί κριτική από ορισμένους επιστήμονες και αξιωματούχους γιατί δεν έχουν μοιραστεί τα στοιχεία που δείχνουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά δήλωσαν ότι θα τα δημοσιοποιήσουν σύντομα. Αναφορά έκαναν και σε πρόσφατα στοιχεία από το Ισραήλ.

«Μελετάμε αυτό το ζήτημα και δεν έχουμε ακόμα τελική απάντηση», ανέφερε ο κ. Χόροβιτζ μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan για το ενδεχόμενο προσφοράς της ενισχυτικής δόσης στο γενικό πληθυσμό στο Ισραήλ.

«Σε κάθε περίπτωση, από τώρα χορηγούμε μια τρίτη δόση σε άτομα που υποφέρουν από ανοσοανεπάρκεια», πρόσθεσε.

Οι μισοί από τους 46 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ισραήλ τώρα σε σοβαρή κατάσταση είναι εμβολιασμένοι και η πλειοψηφία τους ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις αρχές.

Γύρω στα 5,7 εκατ. Ισραηλινών από σύνολο 9,3 εκατ. πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.