Ένοχη η εταιρεία, αθώα τα στελέχη της! – Κλείνει μ’ ένα απλό πρόστιμο το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού βαν

Κλείνει μ’ ένα απλό πρόστιμο το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού βαν, με παραδοχή της εταιρείας σε 42 κατηγορίες

Μ’ ένα απλό χρηματικό πρόστιμο θα κλείσει το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού βαν, ενώ χαρακτηριστικό του τι συνέβη είναι ότι ενώ η εταιρεία παραδέχθηκε ενοχή για εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα, τα στελέχη της κρίθηκαν αθώα από τον Γενικό Εισαγγελέα και απαλλάχθηκαν!


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτη χθεσινή δικάσιμο ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Ws Wispear Systems Limited, παραδέχθηκε εκ μέρους της εταιρείας ενοχή σε 42 από τις 90 κατηγορίες, γεγονός που εντείνει ακόμα περισσότερο το ερώτημα με ποιο σκεπτικό ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την αναστολή ποινικής δίωξης των τριών φυσικών προσώπων που ήταν στελέχη της εταιρείας αυτής, σε μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η Ws Wispear Systems Limited παραδέχθηκε τέσσερις κατηγορίες που αφορούν κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα συστήματα αυτά ήταν εγκατεστημένα στο κτίριο όπου στεγαζόταν η εταιρεία, στη Λάρνακα, στο επίδικο βαν και σε βαλίτσες πλάτης.

Περαιτέρω, η εταιρεία παραδέχθηκε από μία κατηγορία για παράνομη υποκλοπή του διεθνούς αριθμού συνδρομητή 626 καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνταν από πολίτες, για διάθεση προγράμματος υπολογιστή που είχε σχεδιαστεί με σκοπό τη διάπραξη του αδικήματος της παράνομης υποκλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων, για παράνομη δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, για χρήση ραδιοσυχνοτήτων χωρίς εξουσιοδότηση και για εισαγωγή μηχανημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας.

Πέραν τούτων, η εταιρεία διά του δικηγόρου της παραδέχθηκε 31 κατηγορίες που αφορούν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σε σχέση με πολίτες, των οποίων οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας εισέρχονταν στην εμβέλεια λειτουργίας των μηχανημάτων που κατείχε η εταιρεία. Παραδοχή δηλώθηκε επίσης σε δύο κατηγορίες για αναληθείς δηλώσεις κατά τον εκτελωνισμό του επίδικου βαν, ενώ οι υπόλοιπες από τις 90 κατηγορίες αποσύρθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες κατά τα έτη 2018-19 που ήταν οι χρονιές που έδρασε το κατασκοπευτικό βαν, μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Η υπόθεση ορίστηκε για έκθεση γεγονότων και επιβολή ποινής στις 21 Δεκεμβρίου οπότε η υπόθεση θα κλείσει με χρηματικό πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο απαλλάχτηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες, μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή ποινικής δίωξης, τα τρία φυσικά πρόσωπα που αρχικά περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν και οι Ελληνοκύπριοι Ανδρέας Χριστοφόρου από τη Λεμεσό και Δημήτρης Χριστοδούλου από το Τραχώνι.

Η Γενική Εισαγγελία επέλεξε το δρόμο της σιωπής ως προς τη νομική βάση πάνω στην οποία βασίστηκε η αναστολή ποινικής δίωξης του Ισραηλινού και των δύο Κυπρίων χωρίς να δώσει καμία απολύτως εξήγηση.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.