Χρυσά Διαβατήρια : Η περιβόητη έρευνα έγινε… εσωτερικός έλεγχος! – Ένοχη σιωπή από κυβέρνηση

Αντί διαφάνειας, κρύβονται και αφορίζουν όποιους υποβάλλουν ερωτήματα - «Δεν ενδιαφέρει κανέναν πως πάει διακοπές ο Πρόεδρος...»

Η σιωπή στο θέμα των πολιτογραφήσεων σημαίνει ενοχή, δεν σημαίνει τίποτα άλλο, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να κρύβεται και να αφορίζει όποιους της υποβάλουν ερωτήματα». Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, ο Α. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για τον τρόπο, όπως είπε, με τον οποίον ο ίδιος ο Πρόεδρος, αλλά γενικότερα η κυβέρνηση, αντιδρά σε αυτό το θέμα. «Ένα θέμα, το οποίο έχει εκθέσει διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα θέμα το οποίο έχει γυριστεί σε φιλμ με όχι τυχαίους ηθοποιούς -Μέριλ Στριπ, Αντόνιο Μπαντέρας και άλλους σημαντικούς ηθοποιούς- οι οποίοι δυσφημίζουν τη χώρα μας και αντί η κυβέρνηση να νιώσει την ανάγκη να χύσει άπλετο το φως της διαφάνειας και να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα, εξακολουθεί να κρύβεται και να αφορίζει όποιους της υποβάλουν ερωτήματα», σημείωσε.

«Ο Προδρόμου διέψευσε τον εαυτό του»

«Θα ρωτήσω λοιπόν», πρόσθεσε, «ξανά και την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο και τον ίδιο τον κ. Προδρόμου -ο οποίος πρέπει να πω ακύρωσε τον εαυτό του. Είπε ότι δεν έχουν διατάξει οποιαδήποτε έρευνα για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ενώ ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα με την ολοκλήρωση των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου εξήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας με την οποία είχαμε διαφωνήσει με τον τρόπο που θα γινόταν. Σήμερα διέψευσε τον εαυτό του».

Ερωτήματα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη


«Ρωτώ λοιπόν τον κ. Αναστασιάδη και πρέπει να απαντήσουν», τονίζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβουν ότι η σιωπή δεν θα αφήσει το θέμα να ξεπεραστεί κι όλα καλά όλα ωραία συνεχίζεται η ζωή μας. Η χώρα μας δυσφημίζεται διεθνώς κι αυτό οφείλεται σε ενέργειες στις οποίες συμμετέχει ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος καλείται να απαντήσει ξεκάθαρα: Έχει χρησιμοποιηθεί το αεροπλάνο του Σαουδάραβα, τον οποίον είχαν πολιτογραφήσει το 2016, για μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις έχει χρησιμοποιηθεί; Πού έχει επενδύσει αυτός ο Σαουδάραβας; Θα ήταν χρήσιμο να μας πουν. Πού έχει επενδύσει και του έχει δοθεί το κυπριακό διαβατήριο;» είπε.

Να σεβαστούν τον δικό τους κώδικα συμπεριφοράς

Ο A. Κυπριανού ανέφερε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος, ο οποίος όπως πολλοί άλλοι ασχολείται με αυτό το θέμα που ονομάζεται πολιτογραφήσεις. «Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διέπεται το αξίωμά του από κώδικες δεοντολογίας και ηθικής. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει κώδικα συμπεριφοράς όταν αναλάμβανε την προεδρία της Δημοκρατίας. Πόσον όλα αυτά τα οποία κάνει είναι εναρμονισμένα με τον κώδικα δεοντολογίας και ηθικής που πρέπει να διέπει τον οποιονδήποτε έχει ένα δημόσιο αξίωμα; Αναμένουμε λοιπόν απαντήσεις από τον κ. Αναστασιάδη και επαναλαμβάνω ότι η σιωπή σημαίνει ενοχή, δεν σημαίνει τίποτα άλλο», πρόσθεσε. Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων καλεί και το κυβερνών κόμμα, το ΔΗΣΥ, να τοποθετηθεί υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι μόνο το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που εμπλέκεται στις πολιτογραφήσεις, αλλά συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα, που εμπλέκονται ως μεσάζοντες ή ως ευνοούμενοι επενδυτές γης και developers (ακόμα και πρόσωπα του στενού του οικογενειακού κύκλου).

«Δεν ενδιαφέρει κανέναν πως πάει διακοπές ο Πρόεδρος…»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας χθες στον «Άστρα», κλήθηκε να δώσει πειστικές απαντήσεις εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα Σεΐχη για να πάει διακοπές, αλλά όχι μόνο δεν απάντησε, δήλωσε προκλητικά ότι «δεν ενδιαφέρει κανέναν πως πάει διακοπές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Ωστόσο, πρόκειται για το ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο ανήκει στον Σεΐχη, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την έγκριση και του Προέδρου Αναστασιάδη για να του δοθεί κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο.

Η έρευνα έγινε… εσωτερικός έλεγχος!

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε χθες να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έρευνα για τις πολιτογραφήσεις, αλλά εκείνο που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είπε, είναι «να γίνει εσωτερικός έλεγχος των αιτήσεων με τη χρήση πρόσθετων εργαλείων και μεθόδων που διατίθενται σήμερα και όχι κάποια έρευνα». Για έλεγχο και όχι έρευνα μίλησε και ο Υπουργός Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «ο έλεγχος σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου θα γίνει σε συνεργασία με τρεις εξειδικευμένους οίκους, για τα άτομα που πολιτογραφήθηκαν πριν το 2018». Οι τρεις διεθνείς εταιρείες που έχουν επιλεγεί, ανέφερε, είναι οι Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting, οι οποίες από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν θα διεξάγουν ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για όλους τους αιτούντες και όλες τις αιτούσες. Αυτή η διερεύνηση, είπε, θα καταδείξει κατά πόσον πρόσωπα στα οποία έχει παραχωρηθεί η κυπριακή υπηκοότητα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων και/ή ευρωπαϊκώς περιοριστικά μέτρα και ανάλογα θα ενεργοποιηθεί ή όχι η διαδικασία αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.