Ενόχλησαν οι καταγγελίες για λαθροθηρία

Μεγάλα ερωτηματικά από τη διάλυση Ουλαμού Πάταξης ΛαθροθηρίαςΑδικαιολόγητο χαρακτήρισε ο Τάσος Σιαλής, Συντονιστής Εκπρόσωπος του Πτηνολογικού Συνδέσμου, το επιχείρημα ότι ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας διαλύθηκε με βάσει έρευνα.

Μιλώντας στον «Άστρα» ανέφερε ότι ο Ουλαμός είχε εξελιχθεί σε μια αξιόλογη ομάδα πάταξης της λαθροθηρίας και τόνισε τις επιτυχίες του, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2014 – 2016. Απέδωσε αυτή την απόφαση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η βούληση για εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην πάταξη της λαθροθηρίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δηλώσεις του Alex Heyd, διευθυντής της Επιτροπής κατά της Σφαγής Πουλιών – CABS στη «Χαραυγή», η Κύπρος προχώρησε στο κλείσιμο του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, ενώ έχει τα υψηλότερα περιστατικά παράνομης παγίδευσης σε όλη την Ευρώπη, και ενώ ειδικά φέτος δεν έχει καταφέρει να συλλάβει τον μεγαλύτερο παγιδευτή της Κύπρου, που η CAMBS μαζί με άλλους ΜΚΟ εξέθεσε. Υπογράμμισε ότι η κυπριακή αστυνομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν εμπλέκεται η ίδια σε θέματα περιβαλλοντικού εγκλήματος και εκφράζει απογοήτευση για την απόφαση να κλείσει ο Ουλαμός.

«Η αστυνομία της Κύπρου πάει από το κακό στο χειρότερο σε σχέση με την παράνομη παγίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας, όταν ήταν καλά στελεχωμένος, είχε τεράστια επιτυχία και κατάφερε πραγματικά να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τα περιστατικά παράνομης παγίδευσης στο νησί», ανέφερε. «Νομίζαμε ότι η αστυνομία της Κύπρου δεν θα μπορούσε να χειροτερέψει, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται κάναμε λάθος. Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για την άγρια φύση της Κύπρου, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λυγίσει στις απαιτήσεις των παρανομούντων και αυτό είναι πολύ επιζήμιο, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μεγάλους παγιδευτές που εμπλέκονται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας θα είναι σε ετοιμότητα να κυνηγήσει όλους αυτούς τους εγκληματίες», κατέληξε. Μετά από επιτυχίες όσον αφορά στις καταγγελίες λαθροθηρών προχώρησε η κυβέρνηση στο κλείσιμο του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας με κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις να θέτουν ερωτηματικά. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του διερωτάται για τους λόγους που διαλύεται η μονάδα που είχε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες ενάντια στη λαθροθηρία, στην παγίδευση και τα κυκλώματα γύρω από αυτά και τι είδους μελέτη έγινε πριν ληφθεί αυτή η απόφαση και πώς δικαιολογείται η διάλυση ενός Ουλαμού που επιτελούσε με επιτυχία την αποστολή του.

Καταληκτικά, καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις, αφού, όπως διερωτάται, «Ποιος άλλος παρά οι λαθροθήρες και τα οργανωμένα κυκλώματα εξυπηρετούνται από αυτή την απόφαση;» Το Κίνημα Οικολόγων χαρακτηρίζει επικίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας, σχολιάζοντας ότι από αυτή την εξέλιξη οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι λαθροθήρες και οι οργανωμένοι παγιδευτές ζώων και πουλιών, οι οποίοι κερδοφορούν παρανομώντας. Χαρακτηρίζει άξιον απορίας γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει να υπερασπιστεί το νόμο και τους φορείς που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία της εφαρμογής του, όπως π.χ. τον Ουλαμό Πάταξης της λαθροθηρίας της ΜΑΑΔ, την Υπηρεσία Θήρας κ.ο.κ.

Άννα Μισιαούλη