Ενοχλητικές οι αμερικανικές «σφήνες» στις σχέσεις Μόσχας-Λευκωσίας

Και παρασημοφόρηση του κ. Λαβρόφ σήμερα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Αν και στα ανώτερα δώματα της κυπριακής διπλωματίας δεν γίνεται αποδεκτό ότι με τη νομοθεσία Μενέντεζ-Ρούμπιο επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ η Κύπρος κατά της «ρωσικής επιρροής» στην περιοχή, εντούτοις αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες του έμπειρου διπλωμάτη και φλογερού φίλου της Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική διπλωματία αντέδρασε άμεσα και έντονα και στην τελευταία παρέμβαση των ΗΠΑ που θέτουν ως προϋπόθεση τη διακοπή των διευκολύνσεων προς τη Ρωσία προκειμένου να αρθεί «μερικώς και για ένα χρόνο» το αμερικανικό εμπάργκο όπλων.

Η παρασημοφόρηση του κ. Λαβρόφ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης των 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων, εκτιμάται ότι θα απαμβλύνουν την εικόνα δυσφορίας που εξέπεμψε η ρωσική πλευρά από τις «σφήνες» των ΗΠΑ στις σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας. Εκπρόσωποι κομμάτων διεμήνυσαν χθες, ενόψει της επίσκεψης Λαβρόφ στην Κύπρο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και να εκφράσει την εκτίμησή της για τον σταθερό ρόλο της στην κυπριακή υπόθεση. Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, αναμένεται να συζητήσουν οι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφούν δύο συμφωνίες, ενώ ο κ. Λαβρόφ θα έχει επίσης συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.