Ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά ανήλικης ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου

Ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά ανήλικης γυναίκας και μάλιστα μέσα στο γραφείο του στη Μητρόπολη Κιτίου κρίθηκε σήμερα από το δικαστήριο ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.  Κατά πάσα πιθανότητα είναι η πρώτη φορά που ιερωμένος και μάλιστα τόσο ψηλού βαθμού καταδικάζεται για ποινική υπόθεση αυτής της μορφής και σοβαρότητας και τώρα μένει να δούμε την ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι τα πέντε χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα.

Σε αντίθεση λοιπόν με την πρώτη υπόθεση βιασμού στην οποία είχε αθωωθεί ο 85χρονος σήμερα ιεράρχης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον έκρινε ένοχο για άσεμνη επίθεση εναντίον 16χρονης γυναίκας το 1981. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Εύη Ευθυμίου έκανε μια συγκλονιστική αγόρευση αναγιγνώσκοντας την ετυμηγορία καταρρίπτοντας στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας σχετικά με την πατριαρχία αλλά κυρίως για το ρόλο της Εκκλησίας.

Προκειμένου να κρίνει ένοχο τον τέως Μητροπολίτη, η δικαστής Ευθυμίου έκανε πλήρως αποδεκτή τη μαρτυρία της ίδιας της παραπονούμενης η οποία να πούμε ήταν παρούσα στο δικαστήριο μαζί με τη γυναίκα που είχε καταγγείλει βιασμό στην υπόθεση στην οποία αθωώθηκε ο Χρυσόστομος.  Σύμφωνα με το δικαστήριο, η παραπονούμενη, η μητέρα της, η αδελφή της και ο γιατρός Θεμιστοκλέους που την είχε εξετάσει τότε μετά το έγκλημα εναντίον της, ήταν αξιόπιστοι μάρτυρες.  Ειδικά για την παραπονούμενη, σημείωσε ότι η μαρτυρία της εντυπωσίασε θετικά, με τη λεπτομέρεια και την παραστατικότητά της και έδειξε ότι η καταγγελία προήλθε από βιωματική εμπειρία και δεν είχε αλλότρια κίνητρα.

Σ’ αυτό το σημείο έκανε κάποιες βαρυσήμαντες αναφορές η πρόεδρος του Δικαστηρίου προκειμένου να απορρίψει τη βασική θέση της υπεράσπισης ότι η παραπονούμενη ήταν αναξιόπιστη λόγω του μεγάλου χρόνου που πέρασε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι την καταγγελία.  Όπως πολύ εύγλωττα ξεκαθάρισε το δικαστήριο, με βάση τις συνθήκες της εποχής εκείνης, μια 16χρονη φτωχή κόρη μιας ράφταινας ήταν δυνατό να σταθεί απέναντι σ’ ένα ιεράρχη και στην πανίσχυρη εκκλησία.

Μάλιστα, η δικαστής, έκανε ουσιαστικά ιστορική ανάλυση του ρόλου της Εκκλησίας και των κοινωνικών συνθηκών της εποχής σημειώνοντας σ’ ένα σημείο ότι η Εκκλησία ήταν τόσο ισχυρή που εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος.  “Πώς ήταν δυνατό μια φτωχή 16χρονη μαθήτρια να ήταν σε θέση να καταγγείλει ένα αρχιερέα;” αναρωτήθηκε η δικαστής Ευθυμίου.  Έκανε επίσης αναφορά στη σύλληψη του τέως Μητροπολίτη στα κατεχόμενα και στην υποδοχή ήρωα της οποίας έτυχε με την απελευθέρωσή του για να τεκμηριώσει τη θέση ότι η καταγγελία εναντίον του τότε, μ’ εκείνες τις συνθήκες, ήταν ουσιαστικά αδύνατη.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λαρνακας έκρινε σήμερα ένοχο τον Μητροπολίτη τεως Κιτιου Χρυσοστομο για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα το 1981 όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών.

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τον τέως Μητροπολίτη, η μαρτυρία του στο δικαστήριο κρίθηκε ως απογοητευτική με την πρόεδρο να τον κατακεραυνώνει για τη συμπεριφορά του.  Όπως είπε, ήταν υπεροπτικός, ειρωνικός και σε ένταση και προσπάθησε να δημιουργήσει προπετάσματα καπνού. “Η μαρτυρία του κατηγορούμενου στερείται πειστικότητας” αποφάνθηκε το δικαστήριο ανακοινώνοντας ότι ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου κρίνεται ένοχος.

Με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, δεκάδες γυναίκες μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών και της ΠΟΓΟ  που ήταν παρούσες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.  Δέχθηκαν παρατηρήσεις αλλά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους.

Αυτός ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος και στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρνακας.  Η Ζέλια Γρηγορίου εκ μέρους του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των γυναικών, εμφανώς φορτισμένη και συγκινημένη δήλωσε ότι για πρώτη φορά αισθάνεται περήφανη για την Κυπριακή Δημοκρατία.  “Είναι μια απόφαση η οποία, διαλύει, αποδυναμώνει, αποτρέπει όλους τους μύθους και όλα τα φαντάσματα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται για να ξεπλένουν βιαστές και κακοποιητές γυναικών” τόνισε.

Ξεχώρισε επίσης το εύρημα του δικαστηρίου ότι ο μεγάλος χρόνος που μεσολάβησε από το αδίκημα μέχρι την καταγγελία δεν στρέφεται ενάντια στο θύμα  καθώς και τη διαπίστωση του δικαστηρίου ότι  η διαφορά ισχύος που υπάρχει ανάμεσα σε θύτη και θύμα είναι παράγοντας εναντίον του θύματος αλλά αυτή η ισχύς και επίδειξη προνομίων από το Μητροπολίτη δεν τον αθωώνει.

Η κ.  Γρηγορίου εξέφρασε έντονη δυσφορία για την έλλειψη στήριξης προς την παραπονούμενη από πολιτικούς.  “Ποτέ δεν στηρίχθηκαν τα θύματα σ’ αυτή την επώδυνη διαδικασία.  Την γονάτισαν.  Ποιος στάθηκε δίπλα της; διερωτήθηκε.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε συγκλονισμένη από το εύρος της απόφασης κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα ευρήματα για τα κυπριακά δεδομένα.

Η κ. Κουκουμά αποκάλυψε ότι υπήρξαν και άλλες καταγγελίες εναντίον του τέως Μητροπολίτη αλλά μετά την αθώωσή του στην πρώτη υπόθεση βιασμού, οι καταγγέλλουσες δεν τόλμησαν να πάνε παρακάτω.  Η γενική γραμματέας της ΠΟΓΟ χαιρέτισε την ανάλυση που έκανε η πρόεδρος του δικαστηρίου τονίζοντας ότι έχει καταρρίψει στερεότυπα και της πατριαρχίας και του θεσμού της εκκλησίας.

“Από την πρώτη στιγμή η κοπέλα προσπάθησε μαζί με την οικογένειά της να καταγγείλει, αποτάθηκε σε δικηγόρους και η τοποθέτησή τους ήταν “ μα θα τα βάλετε με την Εκκλησία ή θα βγάλετε το όνομα της μικρής;”.  Και έτσι ο καθένας πήγαινε σπίτι του και ένιωθε ήσυχος με τη συνείδειση του” είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην απόφαση έγινε ξεχωριστή μνεία στο ρόλο του κινήματος Me Too στο να προχωρήσει αυτή η υπόθεση με την κ. Κουκουμά να συμφωνεί επί τούτου.  Πρόσθεσε όμως ότι η αθωωτική απόφαση στην υπόθεση βιασμού είχε απογοητεύσει οικτρά, ωστόσο, όπως σημείωσε, η σημερινή απόφαση είναι κομβικής σημασίας για τις γυναίκες που θα επιλέγουν να καταγγέλλουν τέτοιες υποθέσεις.

Τάσος Περδίος

ΠΟΓΟ: Νίκη της κοινωνίας η σημερινή δικαστική απόφαση για τον τέως Κιτίου

Νίκη της κοινωνίας η σημερινή δικαστική απόφαση, τονίζει η ΠΟΓΟ σε ανακοίνωση της.

Αναλυτικά:

Ιστορικής σημασίας η σημερινή καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σύμφωνα με την οποία ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, κρίνεται ένοχος για άσεμνη επίθεση έναντι ανήλικης.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναταράζει τα πατριαρχικά στερεότυπα και υπογραμμίζει για πρώτη φορά τη θέση ισχύος του θύτη έναντι του θύματος. Η σημερινή, είναι μια νίκη για τα θυματα, τα οποία βρισκομενα σε ευάλωτη θέση δεν τολμούν να καταγγειλουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται και η ταξική ευαλωτωτητα του θυμάτος καθώς το δικαστηριο αναγνωρισε πως ο θύτης βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι στο θύμα, γυναικα που προέρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Ταυτόχρονα η καταδικαστική απόφαση θετει υπό αμφισβήτηση την ιστορική θέση εξουσίας των ιεραρχών και άλλων αντρών που βρίσκονται σε θέση εξουσίας, οι οποίοι κοινωνικά θεωρούνται υπεράνω του νόμου.

Αναμένουμε την ποινή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy