Ενωμένοι και αποφασισμένοι για όλα οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ

ΓΓ ΠΕΟ: «Φτάσαμε σε σημείο που πρέπει να διεκδικούμε το αυτονόητο, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με διεθνή σύμβαση»

 

Ενωμένοι και αποφασισμένοι για όλα είναι οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και μαζικές συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσηλευτήρια παγκύπρια, προειδοποιώντας παράλληλα με κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα με τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Ενδεικτικό της ενότητας και της αποφασιστικότητας των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι ενώ το πρόβλημα αφορά κυρίως περίπου χίλιους εργαζομένους οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 και έπειτα και παραμένουν εδώ και τρία χρόνια με προσωπικά συμβόλαια χωρίς δικαιώματα και σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, στη χθεσινή στάση εργασίας συμμετείχαν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εργαζομένους. Δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ) στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων οι οποίοι επηρεάζονται και έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον ΟΚΥπΥ.

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τόνισε σε δηλώσεις της ότι «δυστυχώς φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να διεκδικούμε με δυνατό τρόπο το αυτονόητο, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με διεθνή σύμβαση και είναι το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να έχει συλλογική σύμβαση εργασίας». Υπέδειξε επίσης ότι «το πιο προκλητικό είναι ότι διεκδικούμε αυτό το δικαίωμα από έναν ημιδημόσιο οργανισμό».

Όπως επεσήμανε η Σ. Χαραλάμπους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έδειξαν καλή θέληση και έδωσαν μεγάλη πίστωση χρόνου στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, το ΔΣ του ΟΚΥπΥ ενήργησε με αναξιοπιστία και κοροϊδία. Διεμήνυσε επίσης ότι «αν θέλουν να έχουμε σωστές εργασιακές σχέσεις, οφείλουν να φέρουν πρόταση που να είναι στα μέτρα αυτών των οποίων έχουμε σε όλους τους άλλους ημιδημόσιους οργανισμούς». «Διαφορετικά», πρόσθεσε, «ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Απευθυνόμενη προς τους εργαζομένους του ΟΚΥπΥ, η Σ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η πρόταση η οποία θα κατατεθεί από τον ΟΚΥπΥ πρέπει να είναι ανάλογη με τους υπόλοιπους ημιδημόσιους οργανισμούς. «Δεν μπορεί σε όλους τους ημιδημόσιους οργανισμούς η δομή να ρυθμίζεται μέσα από κλίμακες μισθοδοσίας, οι οποίες έχουν ένα περιεχόμενο και αυτός ο ημιδημόσιος οργανισμός να είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορεί να είναι διαφορετική η ρύθμιση για την ΑΤΑ εδώ από ό,τι συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικονομία», πρόσθεσε.

«Αν έρθουν με μια τέτοια πρόταση, μπορούμε να συζητήσουμε. Εάν έρθουν με τις θέσεις που ακούσαμε στις λίγες συναντήσεις που κάναμε μέχρι τώρα και που δυστυχώς επανέλαβαν χθες (προχθές) και ενώπιον του υπουργού, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα», τόνισε. Υπέδειξε επίσης ότι «αν η λογική του ΟΚΥπΥ είναι ότι τη βιωσιμότητα του Οργανισμού θα τη βρει συμπιέζοντας το εργατικό κόστος, τότε δύσκολα θα βρεθεί λύση».

Για κωλυσιεργία και κοροϊδία του ΟΚΥπΥ έκανε λόγο ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, ενώ ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, διεμήνυσε ότι «αν δεν μπορέσουν να αντιληφθούν τι σημαίνει ΑΤΑ, τι σημαίνουν αυξήσεις, τι προσαυξήσεις, τι σημαίνουν τα ωφελήματα για τους εργαζομένους, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.