Ενώνουν δυνάμεις για να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη η Λεμεσός

Ο δήμος και το ΤΕΠΑΚ δεσμεύονται να συμβάλουν με συγκεκριμένες κοινές δράσεις τους μέσα από νέο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει

 

Να καταστεί η Λεμεσός, μέχρι το 2030, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη είναι ο νέος κοινός στόχος που έθεσαν ο Δήμος Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ, μέσα από το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο φορείς της πόλης, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το Κλίμα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις».

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Λεμεσού έχει επιλεγεί ως μία από τις 100 πόλεις της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή «EU Mission Cities», με στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, τα κτίρια κ.λπ. Στην αποστολή συμμετέχουν πόλεις που προέρχονται από τα 27 κράτη-μέλη, με 12 επιπλέον πόλεις από χώρες συνδεδεμένες, ή με δυνατότητα σύνδεσης με το Horizon Europe, που αποτελεί το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

Δεδομένου ότι το ΤΕΠΑΚ είναι μέρος της πόλης της Λεμεσού τα τελευταία 15 χρόνια, όπως επισημαίνει ο πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης, η συμπερίληψη της πόλης της Λεμεσού στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Αποστολή» που στόχο έχει την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων, αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα τόσο για το δήμο, όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

Αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με τον Δρα Ζαφείρη, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με όλες τις δράσεις που αναλαμβάνει το ΤΕΠΑΚ τα τελευταία χρόνια για την ενσωμάτωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στους πυλώνες λειτουργίας του πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου, «το ΤΕΠΑΚ δεσμεύεται να συνεισφέρει με την επιστημονική του γνώση, τις καινοτόμες λύσεις και τις καλές πρακτικές, για να καταστεί η Λεμεσός πιο “πράσινη” και πιο ψηφιακή».

Μέσα από αυτή τη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, ο Δήμος Λεμεσού, όπως σημειώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, αποκτά πρόσβαση στη Συμμαχία των οκτώ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, στα οποία βέβαια περιλαμβάνεται και το ΤΕΠΑΚ, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Λεμεσός, μέχρι το 2030, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, δίνει την ευκαιρία στο δήμο να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα επτά πανεπιστήμια της Συμμαχίας.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη αποστολή, να καταφέρουμε μέχρι το 2030 την κλιματική ουδετερότητα στην πόλη μας και μαζί με άλλες 99 πόλεις της Ευρώπης, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εργαστήρι πρωτοπόρων στον αγώνα για την κλιματική ουδετερότητα, την οποία η υπόλοιπη Ευρώπη θα προσπαθήσει να επιτύχει το 2050», αναφέρει ο δήμαρχος επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως «πρέπει να προωθήσουμε λύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση, το σχεδιασμό των κτιρίων, την κυκλική οικονομία και τον τρόπο που λειτουργούμε τις ακτές και τα λιμάνια μας».

Τονίζοντας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η Λεμεσός, ο κ. Νικολαΐδης σημειώνει ότι παράλληλα «έχουμε και μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, για την οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουμε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες».

Με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας δήμου και ΤΕΠΑΚ εκφράζεται η πρόθεση των συμβαλλόμενων μερών να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το κλίμα, βασισμένης σε ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο, που θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, που θα έχει περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων και με τη συμμετοχή των πολιτών στους διαφορετικούς τους ρόλους, ως πολιτικοί παράγοντες, χρήστες, παραγωγοί, καταναλωτές, ιδιοκτήτες κ.λπ. και προς τούτο απαιτείται η οργάνωση ολιστικών παρεμβάσεων, με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ενέργεια, τις μεταφορές και την κινητικότητα, τις αστικές αναπλάσεις, την κυκλική οικονομία, τη δημόσια υγεία, τις υπηρεσίες στον τουρισμό, τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, την προστασία του φυσικού χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, και όλα όσα θα χαρακτηρίζουν μία πόλη ως Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη μετά το 2030.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy