Ενώπιον του νέου Προέδρου πλέον το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Αµµοχώστου

Επιστολή τοπικών φορέων στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά το αίτηµα εκ των πραγµάτων θα πάει στη νέα κυβέρνηση

Του Τάσου Περδίου

Έχοντας υποστεί απογοητευτική ήττα στη διεκδίκηση της στέγασης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου, παρά το ισχυρό επιχείρηµα ότι η ξενοδοχειακή σχολή πρέπει να βρίσκεται στην κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή της χώρας, η ελεύθερη Αµµόχωστος αποφάσισε να βγει δυναµικά στην υποβολή του αιτήµατος για µετατροπή του Γενικού Νοσοκοµείου Αµµοχώστου σε Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο συνδεδεµένο µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου. Το αίτηµα στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήµατα, µεταξύ των οποίων το γεγονός ότι η περιοχή δεν φιλοξενεί καµία δηµόσια σχολή ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της πολιτικής για ισόρροπη ανάπτυξη

«Με την παρούσα επιστολή, εµείς, η κοινωνία της Αµµοχώστου, υποβάλλουµε αίτηµα για µετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκοµείου Αµµοχώστου σε Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Πανεπιστηµίου Κύπρου µε δυνατότητα συνεργασίας µε άλλες Ιατρικές Σχολές. Ένα αίτηµα που συνδέει την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής και την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήµης µέσω της δηµιουργίας του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου», αναφέρουν οι τοπικοί φορείς.

Ξεκαθαρίζουν ότι η ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου δικαιωµατικά θέτει αυτό το ζήτηµα διεκδικώντας µερίδιο στην πανεπιστηµιακή γεωγραφία της χώρας µας, επειδή σε όλες τις πόλεις έχουν συσταθεί πανεπιστηµιακά ιδρύµατα ή παραρτήµατα αυτών. «Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της πολιτικής για ισόρροπη ανάπτυξη, η Αµµόχωστος διεκδικεί το µερίδιο που της αναλογεί στην ακαδηµαϊκή ανάπτυξη», τονίζεται στην επιστολή που απέστειλαν οι βασικοί τοπικοί φορείς της επαρχίας Αµµοχώστου προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Χαµηλότερο κόστος ζωής σε σχέση µε τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου

Το αίτηµα, όπως προαναφέραµε, εδράζεται σε γερές βάσεις, όπως το γεγονός ότι ο συνδυασµός της κτιριακής και τεχνολογικής αναβάθµισης του Γενικού Νοσοκοµείου Αµµοχώστου, αλλά και τα συναφή έργα και υποδοµές που έχουν δηµιουργηθεί στην περιοχή της Αµµοχώστου, αιτιολογούν τη δηµιουργία Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου στην Αµµόχωστο.

Ταυτόχρονα, σύµφωνα µε τους τοπικούς φορείς, υπέρ των εµπλεκοµένων, φοιτητών και εργαζοµένων θα συνδράµει και το γεγονός ότι το κόστος ζωής είναι χαµηλότερο σε σχέση µε τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου, ειδικά σε σχέση µε το ύψος των ενοικίων.

Θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην απασχόληση επιστηµόνων

«Στην Κύπρο αυτή τη στιγµή λειτουργούν τρεις ιατρικές σχολές. Η δηµιουργία Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Πανεπιστηµίου Κύπρου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την περαιτέρω αναβάθµιση των ιατρικών σχολών. Το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο, µέσα από τις διεθνείς αξιολογήσεις που θα λαµβάνουν οι ιατρικές σχολές, θα ενισχύσει την αναγνωρισιµότητα του ιατρικού πτυχίου στην Κύπρο», υπογραµµίζουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οργανωµένα σύνολα της ελεύθερης περιοχής Αµµοχώστου.

Εκτιµάται επίσης ότι η δηµιουργία Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου στην περιοχή θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην απασχόληση επιστηµόνων, γεγονός το οποίο σήµερα προκαλεί µαρασµό στην περιοχή λόγω της φυγής όλων όσων σπουδάζουν, όπως αναφέρεται στην επιστολή.

«Η περιοχή µειονεκτεί έναντι των άλλων επαρχιών και δυστυχώς δεν διαφαίνεται από τους µέχρι σήµερα αναπτυξιακούς σχεδιασµούς προοπτική για το µέλλον», υπογραµµίζουν οι στηρίζοντες την πρωτοβουλία για µετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκοµείου Αµµοχώστου σε Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο, ξεκαθαρίζοντας επίσης τις δυνατότητες που προσφέρονται µέσω της δηµιουργίας ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τοµέα της Ιατρικής. «Οι διαθέσιµες ποιοτικές υποδοµές, ο αριθµός των ασθενών και το υφιστάµενο επίπεδο του προσωπικού του Νοσοκοµείου Αµµοχώστου µαζί µε το ακαδηµαϊκό προσωπικό του ιατρικού πανεπιστηµίου µπορούν να συµβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στην Κύπρο», επισηµαίνουν επίσης.

Η πανδηµία δείχνει το δρόµο

Τέλος, καλούν τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ουσιαστικά ν’ ανταµείψει το Γενικό Νοσοκοµείο Αµµοχώστου και την περιοχή για τη διαχείριση της πανδηµίας όταν εκεί λειτουργούσε το Νοσοκοµείο Αναφοράς.

«Η παρούσα επιστολή εκφράζει µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ετοιµότητα της τοπικής κοινωνίας µας να καλωσορίσουµε τη µετεξέλιξη του Νοσοκοµείου Αµµοχώστου, που έχει στηρίξει τον τόπο κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδηµίας, σε Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο. Η επιτυχηµένη έκβαση της διαχείρισης της πανδηµίας, µε συντελεστές τους κατοίκους της περιοχής και το προσωπικό του νοσοκοµείου, έχουν αποφέρει παγκύπριο όφελος.

Αυτή η επιτυχία δηµιουργεί ηθικά ερείσµατα στη διεκδίκηση της αναβάθµισης αυτού του νοσοκοµείου σε πανεπιστηµιακό για τον κόσµο της Αµµοχώστου, δικαιώνοντας την προσφορά και τις θυσίες του κατά την περίοδο της πανδηµίας. Το Υπουργικό Συµβούλιο και εσείς προσωπικά έχετε την εξουσία να αποφασίσετε την αξιοποίηση και αναβάθµιση του συγκεκριµένου νοσοκοµείου. Μια απόφαση επιστέγασµα στις προσπάθειες όλων, τόσο των δικών σας όσο και των δικών µας, για να κρατήσουµε την περιοχή σε κοινή πορεία µε τις άλλες επαρχίες και να τοποθετήσουµε την ιατρική επιστήµη και τις προοπτικές που προσφέρει στο επίπεδο που αρµόζει, ώστε να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στην επιστηµονική αναβάθµιση της χώρας», καταλήγει η επιστολή προς τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Συνδυασµός του Νοσοκοµείου Αµµοχώστου µε την κατασκευή Περιφερειακού Κολυµβητηρίου

Ο δήµαρχος της ∆ερύνειας, εντός της οποίας βρίσκεται το Γενικό Νοσοκοµείο Αµµοχώστου, συνδυάζει ενδεχόµενη απόφαση για αναβάθµιση του δηµοσίου νοσηλευτηρίου µε το αίτηµα για κατασκευή κολυµβητηρίου ολυµπιακών προδιαγραφών.

Σύµφωνα µε τον Άντρο Καραγιάννη, η αναβάθµιση του Νοσοκοµείου Αµµοχώστου συµβαδίζει µε τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης που έχει θέσει η Τοπική Αρχή στην πρότασή της στο Τοπικό Σχέδιο Παραλιµνίου – ∆ερύνειας – Αγίας Νάπας. «Βασικός στόχος είναι ο ∆ήµος ∆ερύνειας να καταστεί Πανεπιστηµιακή Πόλη που θα φιλοξενήσει Ιδρύµατα Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης µε τις υποδοµές τους που θα προσελκύσουν φοιτητόκοσµο της Κύπρου και από τις δύο κοινότητες, αλλά και από το εξωτερικό.

Ενδεικτική είναι η πρόταση του ∆ήµου ∆ερύνειας για δηµιουργία Περιφερειακού Κολυµβητηρίου Ολυµπιακών Προδιαγραφών, πλησίον του Γενικού Νοσοκοµείου Αµµοχώστου για προώθηση του ιατρικού και αθλητικού τουρισµού», τόνισε ο δήµαρχος ∆ερύνειας. Σύµφωνα µε τον κ. Καραγιάννη, η εκµισθωµένη στον ∆ήµο ∆ερύνειας κρατική γη για το κολυµβητήριο, γειτνιάζει µε το Γενικό Νοσοκοµείο Αµµοχώστου, το οποίο θα µπορούσε να αξιοποιήσει τους χώρους του κολυµβητηρίου για αποκατάσταση ασθενών, αλλά και αθλητών.

Η δε λειτουργία αίθουσας αποκατάστασης, υπογραµµίζει ο δήµαρχος του ακριτικού δήµου, θα συµβάλει στην προσέλκυση ασθενών κυρίως από τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και αθλητικές οµάδες από ευρωπαϊκές χώρες.

«Πιστεύουµε ακράδαντα ότι η λειτουργία του έργου θα αναβαθµίσει την περιοχή, θα εµπλουτίσει το τουριστικό µας προϊόν, θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε νέους ανθρώπους και θα συµβάλει τόσο στην προσέλκυση τουριστών, όσο και στην επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου», τονίζει ο κ. Καραγιάννης αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκοµίσει η περιοχή εάν συνδυαστούν τα δύο έργα, η αναβάθµιση του Γενικού Νοσοκοµείου και η ανέγερση ολυµπιακού κολυµβητηρίου δίπλα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy