Ενώπιον του Προέδρου οι προτάσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών

62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση

 

Θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας εντός της επόμενης βδομάδας oι προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν την αποσυμφόρηση των φυλακών, δήλωσε χθες η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Στόχος, είπε, να υπάρξουν επιπρόσθετα προγράμματα που αφορούν την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία και επίσης σε προγράμματα που αφορούν και αποθεραπεία μέσα στις φυλακές, αλλά και επίσης και επιμορφωτικές προτάσεις. Ανέφερε ότι «είμαστε σε επαφή και με εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα που έχουν εμπειρογνωμοσύνη σε τέτοιου είδους ζητήματα και οπωσδήποτε αφού ο τρίτος πυλώνας του Υπουργείου είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια διεύθυνση στο υπουργείο μας που επωμίζεται μεγάλο φόρτο εργασίας και τα καθήκοντα της οποίας θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, έχει καταφέρει να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, υποστήριξε ότι ο Υπουργός Μεταφορών «κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό». «Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αλλαγή της νομοθεσίας και εισαγωγής νέων προτάσεων σχετικά με τις ποινές και το βραχιολάκι, είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε καταλήξει αυτήν τη στιγμή και αντιλαμβάνεστε ότι αφορά και τη Βουλή». Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής πρόσληψης των δεσμοφυλάκων η υπουργός είπε ότι αυτό είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση του κράτους και «δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε με λεπτομέρειες στο ζήτημα αυτό».

Δεν πήρε θέση η υπουργός για τις αποφάσεις του Κακουργιοδικείου

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, για σειρά από σοβαρές παραλείψεις σε υποθέσεις ναρκωτικών και αν θα εξετασθούν οι αποφάσεις αυτές από το Υπουργείο η αρμόδια υπουργός είπε ότι αυτό είναι θέμα της Αστυνομίας και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί η Αστυνομία. Θέμα που αφορά την Αστυνομία, είπε, είναι και το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Εξάλλου σε χαιρετισμό της κατά τη συνάντηση με στελέχη των φυλακών, η υπουργός είπε ότι «κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση του έργου των φυλακών είναι η συνέπεια και επαγγελματική αφοσίωση όλων των συντελεστών της σωφρονιστικής διαδικασίας: της διοίκησης των φυλακών, του σωφρονιστικού προσωπικού και των κρατουμένων». Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «θα συνεχιστεί η εκπαίδευση, η κατάρτιση και επιμόρφωση των κρατουμένων και η εν γένει ενίσχυση της αναμόρφωσής τους, προκειμένου να επανενταχτούν στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον».

«Στηρίζουμε τους αποφυλακισθέντες για την κοινωνική τους επανένταξη με δράσεις όπως η υλοποίηση Mνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, για παροχή κινήτρων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων. Αρκεί να σας σας αναφέρω ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέχρι τον περασμένο μήνα έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση», σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy