Ενώπιον της Αστυνομίας τα ευρήματα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να χτυπηθεί ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ

 

Μονομερείς αποφάσεις από πλευράς Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά για τις προθέσεις του σε σχέση με το ΓεΣΥ αποκαλύφθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει μονομερώς στην αποκοπή €103 εκ. από το ταμείο του ΟΑΥ, ενώ σκοπεύει να αποκόψει άλλα €50 εκ. Η συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ και το ΓεΣΥ, πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα, ενώ με τη λήξη της η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αποστολή των ευρημάτων της στην Αστυνομία.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι την Τρίτη προγραμματίζεται συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, παρουσία του ιδίου, με θέμα τις καταχρήσεις.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Υγείας, της Γενικής Λογίστριας, όπως και εκπροσώπων του Τμήματος Φορολογίας, της Νομικής Υπηρεσίας, του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ και του ΟΑΥ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στη διαπίστωση σειράς παρατυπιών κάνοντας λόγο για «αδιαφανείς συμβάσεις» του ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δαπάνες για νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό, εξηγώντας ότι ο ΟΑΥ υποχρεούται να τις καλύψει. Η Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγείας ανέφερε ότι το 2021 καλύφθηκε δαπάνη €23 εκ. για νοσηλεία 1.000 ασθενών στο εξωτερικό. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης σε υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, που κοστολογούνται στα €120 εκ., οι οποίες ο ΟΑΥ ζητά να πληρωθούν από το Υπ. Υγείας. Κατά τον ίδιο, ήταν αδικαιολόγητο το αίτημα. Παρέθεσε επίσης παραδείγματα ιατρών, για τα οποία θα πρέπει να γίνει έλεγχος. Αναφέρθηκε σε περίπτωση 80χρονου προσωπικού γιατρού με 2.488 δικαιούχους στον κατάλογο, σε γιατρό που έλαβε €870.000, αλλά και 5 ιατρούς με εισοδήματα πάνω από €600.000 που πριν το ΓεΣΥ δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις. Τόνισε ότι λείπει ένα επαρκές σύστημα ελέγχου και δικλίδες ασφαλείας.

Την άποψη ότι «το ΓεΣΥ είναι η μόνη πολιτική του κράτους που ακρωτηριάζει το Υπ. Οικονομικών», εξέφρασε ο υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο για «μεθόδευση από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών», η οποία «στοχεύει στο πληγεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ», αφού σημείωσε ότι πληροφορήθηκαν για τη μονομερή απόφαση του ΥΠΟΙΚ, για αποκοπή πέραν των 103 εκατομμυρίων ευρώ από το ΓεΣΥ, την ίδια ώρα που διεκδικεί ακόμα 50 εκ. ευρώ αποκοπών. Κατήγγειλε τις «μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης και ζήτησε ανάκληση των αποφάσεων, λέγοντας ότι «προφανώς επειδή το ΓεΣΥ ήταν και παραμένει βιώσιμο και εύρωστο, οι κυβερνώντες επιδιώκουν να τραυματίσουν και να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα και την προοπτική του».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, αλλά και διορθώσεις. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, δήλωσε ότι τα φαινόμενα που καταγγέλθηκαν «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, υποστήριξε ότι είναι δικαιολογημένη η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ για αποκοπή 150 εκ. ευρώ. «Διορθώσεις επιβάλλεται να γίνουν λόγω των ελλείψεων», δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.