Ποινή φυλάκισης 20 ημερών αποφάσισε να επιβάλει  το “Στρατοδικείο” στα κατεχόμενα στον Αντιρρησία Συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο ο Χαλίλ ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι και τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Το ίδιο επανέλαβε και ο δικηγόρος του Χαλίλ, Οντζιέλ Πολίλι.

Ο παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Αντιρρησιών Συνείδησης δήλωσε απογοητευμένος. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιό λόγο το “Στρατοδικείο” έλαβε αυτή την απόφαση αφού εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποθέσεις παρόμοιες με αυτή του Χαλίλ

Ενώπιον της ΕΕ η άρνηση του Τ/κ Χαλίλ να υπηρετήσει τον κατοχικό στρατό

Την περίπτωση του Χαλίλ Καραπασιάογλου έφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε σήμερα.

Στην ερώτηση τονίζεται το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης που κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως επίσης και κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει το περιστατικό και να προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία.

Με την ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής ζητά πληροφόρηση για το καταπόσον η ΕΕ προτίθεται να καταδικάσει το εν λόγω περιστατικό, το οποίο αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Χαλίλ Καραπασιάγλου, αφού η άρνηση στράτευσης κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής θητείας.