Ενώπιον της Επ. Ελέγχου το θέμα των Χρυσών Διαβατηρίων – 130 προβληματικές υποθέσεις στις Αρχές

Απαντήσεις αναφορικά με το ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων καλούνται να δώσουν σήμερα οι αρμόδιοι.
Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Μιλώντας στον Άστρα ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης επεσήμανε ότι από την έκθεση έχουν προκύψει ερωτήματα κυρίως προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Τα ερωτήματα όπως ανέφερε, αφορούν το πως εξαπατήθηκαν ή πως αφέθηκαν να εξαπατηθούν ή πώς ενέργησαν παραπλανητικά προς το Υπουργικό Συμβούλιο και το δημόσιο συμφέρον.
Τόνισε πως ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα και όσοι τα διέπραξαν πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα ο κ. Παντελίδης επεσήμανε ότι η απάντηση των κυβερνόντων ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έφερνε χρήματα στο κράτος καταρρίφθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία απέδειξε ότι χάθηκαν χρήματα.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει παρασκήνιο πίσω από την σύγκλιση της Επιτροπής Ελέγχου. Τόνισε πως όταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τεκμηριώνεται, τότε η επιτροπή ελέγχου οφείλει να το εξετάσει.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως πλέον υπάρχει καθαρή εικόνα για το θέμα των πολιτογραφήσεων, χωρίς απόκρυψη στοιχείων, όπως στο πόρισμα Νικολάτου, στο οποίο όπως ανέφερε, υπήρχαν μαυρισμένα σημεία μετά από εντολές του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της ΕΥ αναλύει την οικονομική πτυχή του θέματος και δείχνει τις μεγάλες απώλειες εσόδων που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης η κ. Χαραλαμπίδου, υπενθύμισε ότι όσοι πολιτογραφήθηκαν είχαν την υποχρέωση να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι το Κτηματολόγιο πρέπει να εξετάσει ποιοι προχώρησαν με εικονικές αγορές και να τους αφαιρέσει το κυπριακό διαβατήριο.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως αυτό θα είναι βήμα ουσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τόνισε ότι κάθε 15 μέρες θα αποστέλλει επιστολές στο Υπουργείο, ζητώντας ενημέρωση.

Την ίδια ώρα έψεξε την πρώτη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε ότι η έκθεση της ΕΥ θα μελετηθεί, λέγοντας ότι έπρεπε να διαβεβαιώσει ότι θα παραπεμφθεί στη ΝΥ για λήψη μέτρων.
Για «όργιο παρανομιών» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Ανέφερε πως δίνεται μια ευκαιρία στο κράτος να αποδείξει ότι είναι σοβαρό, ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα γίνει τίποτα παρά να στοχοποιοηθούν δευτεροκλασάτα πρόσωπα.
Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε μάλιστα ότι ακόμη και οι υποθέσεις που έχουν καταχωρηθεί αποτελούν μια προσπάθεια από το κράτος για να χρυσωθεί το χάπι, κατά την έκφραση του.
Τόνισε πως τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό το ΚΕΠ ήταν γνωστό ως μια διαδικασία πώλησης κυπριακού διαβατηρίου και τίποτα παραπάνω, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι πλέον ένα ανυπόληπτο κράτος.

130 υποθέσεις ενώπιον των Αρχών

130 υποθέσεις πολιτογραφήσεων που κρίθηκαν προβληματικές εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι 103 υποθέσεις έχουν προκύψει από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο και οι άλλες 27 από το πόρισμα της Επιτροπής υπό την τέως πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται τρεις φάκελοι με πέντε υποθέσεις. Πρόσφατα καταχωρήθηκε η υπόθεση που αφορά στις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera με τέσσερις κατηγορούμενους, με την πρώτη εμφάνιση ενώπιον Δικαστηρίου να είναι ορισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι εντός του επόμενου διαστήματος και πιθανόν εντός Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διερεύνηση άλλων τριών με τεσσάρων υποθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy