Ενώπιον της Επ. Ενέργειας τα έργα σε ορεινές περιοχές και τα τέλη ελλιμενισμού στη Μαρίνα Λάρνακας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας συζήτησε αυτεπάγγελτα θέμα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των έργων στην περιοχή Μαραθάσας, Επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, τα οποία εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.

Το θέμα έθεσε εκ μέρους της ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, η βουλευτής του κόμματος Σάβια Ορφανίδου, η οποία σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία πρόσθεσε ότι «στόχος μέσα από αυτή την Εθνική Στρατηγική είναι η αντιμετώπιση της αστυφιλίας και η συγκράτηση των νέων μας στις ορεινές μας περιοχές, η περαιτέρω ανάπτυξη ενός ασφαλούς οδικού δικτύου που θα συνδέει τις ορεινές με τις αστικές περιοχές, η περαιτέρω ενίσχυση των στεγαστικών σχεδίων σε αυτή την περιοχή, η ενίσχυση των ιατρικών κέντρων και των υπηρεσιών υγείας και ασθενοφόρων, καθώς και των εκπαιδευτικών κέντρων στην περιοχή, η ανάπτυξη του επιχειρείν στα ορεινά αλλά και η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων μας και της γεωργίας μας στις δύσκολες αυτές περιοχές».

Αναφερόμενη στα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Μαραθάσας, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν τα εν λόγω έργα για το καλό των πολιτών και για ενίσχυση της συγκεκριμένης περιοχής.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστας, είπε πως «γενικά οι κοινότητες της υπαίθρου, κυρίως του Τροόδους και συγκεκριμένα της Μαραθάσσας, της βόρειας Μαραθάσσας που είναι στην επαρχία Λευκωσίας και της νότιας που εντάσσεται στην επαρχία Λεμεσού, φθίνουν», σημειώνοντας πως «διαχρονικά η Πολιτεία εγκατέλειψε αυτούς τους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στο τι χρειάζονται οι κοινότητες της υπαίθρου για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, είπε ότι πρώτα από όλα χρειάζεται ασφαλές οδικό δίκτυο, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής ότι θα πρέπει η κατασκευή του νέου δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά να συνεχίσει, να μην σταματήσει το έργο μόνο στην Α1 φάση μέχρι την Παλώδια, έργο το οποίο έπρεπε έτσι κι αλλιώς να γίνει λόγω των χρημάτων, που εισέπραξε το κράτος από τις εκπαιδευτικές αναπτύξεις, για να γίνει το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Επίσης, είπε πως χρειάζονται σχολεία, χρειάζονται ιατρικά κέντρα, η δημιουργία συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας και να δοθούν κίνητρα σε νέους ανθρώπου να επιστρέψουν στα χωριά, να δημιουργήσουν κάποιες δουλειές για να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας.

Ως προβληματισμό έθεσε και το ζήτημα των Τραπεζών, αφού υπενθύμισε ότι όλη η ύπαιθρος της Λεμεσού σήμερα έχει μόνο ένα υποκατάστημα μιας Τράπεζας, μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Αύξηση τελών ελλιμενισμού στη Μαρίνα Λάρνακας

Νωρίτερα, η Επιτροπή Ενέργειας συζήτησε το θέμα της αύξησης των τελών ελλιμενισμού στη Μαρίνα Λάρνακας.

Ο κ. Κώστα είπε στις δηλώσεις του πως «αυτή η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε ένας φορέας, Υπουργείο ή Υφυπουργείο να είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εποπτεία των μαρίνων».

«Αυτή τη στιγμή, σε όλες τις μαρίνες της Κύπρου, έχουν ευθύνη για κάποια θέματα τόσο το Υπ. Εσωτερικών, όσο και το Υπ. Μεταφορών, το Υπ. Γεωργίας για θέματα περιβάλλοντος, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Για αυτό προέχει ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η ανάθεση της ευθύνης για τις μαρίνες στην Κύπρο σε ένα αρμόδιο φορέα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι σήμερα φάνηκε ξεκάθαρα ότι για το θέμα των τελών, αλλά και για άλλα ζητήματα που προκύπτουν από τις εργασίες στη μαρίνα της Λάρνακας, ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ υπηρεσιών και Υπουργείων, γι’ αυτό προέχει η επίλυση του ζητήματος αυτού.

Κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος, να βρει μια λύση το συντομότερο δυνατό για τους 300 περίπου ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι ήταν στη Μαρίνα πριν την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη επενδυτή, σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι να προχωρήσουν οι προσπάθειες για να βρεθεί ένας νέος χώρος ελλιμενισμού αυτών των σκαφών».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy