Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής βρέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο, που έχει ετοιμαστεί, για τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο και συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδεία, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για τη δημιουργία μια ξεχωριστής διοικητικής δομής και ενός επιτελικού οργάνου της πολιτείας, που θα φροντίζει στο σύνολο τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο την πολιτιστική κληρονομιά, όσο και την πολιτιστική δημιουργία.

Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, αν και κάποια εξ αυτών εκφράζουν και τις επιφυλάξεις τους. Ωστόσο, η πεποίθηση των μελών των αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής είναι πως το θέμα πρέπει να προχωρήσει, αφού κάνουν λόγο για «τραγικά επίπεδα» στην Κύπρο σε σχέση με την αξιοποίηση του πολιτισμού.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Παιδείας το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου είπε πως κατ’ ακρίβεια πρόκειται για ένα σύνολο νομοσχεδίων, που θα ρυθμίσουν τις μικρές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν σχετικά με την Κυπριακή Βιβλιοθήκη ή τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Χαρακτήρισε τη δημιουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου «ένα μεγάλο βήμα», σημειώνοντας πως «αυτό που πάμε να κάνουμε, για να δώσουμε επιτέλους όπως είναι η κοινή επιθυμία όλων εδώ και πολλά χρόνια, τη δέουσα προσοχή στον πολιτισμό μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Προδόμου πρόκειται για τη «δημιουργία μια ξεχωριστής διοικητικής δομής και ενός επιτελικού οργάνου της πολιτείας, που θα φροντίζει στο σύνολο τις πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο την πολιτιστική κληρονομιά μας, όσο και την πολιτιστική δημιουργία» ενώ είπε ότι «είναι μία καινοτομία που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου τη Δημοκρατίας».

Ανέφερε, εξάλλου, πως έχουν ήδη δημιουργηθεί άλλα τέσσερα Υφυπουργεία με την ίδια λογική, για να σημειώσει πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει τα μεγάλα σε μέγεθος Υπουργεία, αλλά και να δώσει τη σημασία που πρέπει σε επιμέρους τομείς και επί του προκειμένου στον πολιτισμό.

«Η λογική», ανέφερε, «είναι η ίδια με τις ίδιες βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν και για τη δημιουργία των προηγούμενων Υφυπουργείων. Συγκεντρώνουμε βασικά όλες τις κρατικές Υπηρεσίες και τα Τμήματα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στο κράτος που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Τα συγκεντρώνουμε σε μια καινούργια δομή, η οποία με βάση κατά αρχάς τη δημοσιονομική ουδετερότητα θα διοικείται από ένα Υφυπουργό και ένα Διευθυντή».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «μπορεί και σήμερα να συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να δοθούν περισσότεροι πόροι, περισσότερες δυνατότητες, για την πολιτιστική πολιτική», ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό θα μπορέσουμε να το διεκδικήσουμε σε μια καλύτερη βάση από την ώρα που θα έχουμε την ξεχωριστή δομή, το Υφυπουργείο Πολιτισμού».

Είπε πως «έχουν γίνει διαβουλεύσεις από τον προηγούμενο χρόνο με όλα τα πολιτικά κόμματα», για να συμπληρώσει ότι «ξεκινά αυτές τις ημέρες ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα, αφού το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει κατατεθεί στη Βουλή».

Εξάλλου, σημείωσε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο, ετοιμάζει και ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου ένα εξίσου σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πλαισιώσει την πολιτική του κράτους για τον πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόκειται για ένα «νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει την επαγγελματική ιδιότητα των ανθρώπων, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο του πολιτισμού».

«Προς τον παρόν ελπίζω ότι θα προχωρήσει η εξέταση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού από την Βουλή και όπως έχω διαπιστώσει πως είναι η κοινή επιθυμία όλων θα δώσουμε στην χώρα μας επιτέλους ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης, ελέγχου και αλληλοενημέρωσης, για να προσθέσει πως «θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να προχωρήσουν, γιατί σημείωσε «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης των αναγκών μια κοινωνίας, η οποία είναι σε επίπεδα τραγικά, όσον αφορά την εκτίμηση και την αξιοποίηση του πολιτισμού».

«Ένας πολιτισμός υπέροχος, ο ελληνικός πολιτισμός στην Κύπρο και άλλοι πολιτισμοί που πέρασαν από την Κύπρο, οι οποίοι δυστυχώς δεν αναδεικνύονται. Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα πως χρειάζεται να σπρώξουν τα πράγματα, να ξεπεράσουν συνδικαλιστικές αντιλήψεις, κομματικές αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουν στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι άλλη μια «προσπάθεια πυροτεχνήματος», αλλά η Κυβέρνηση να έχει πραγματική βούληση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι είναι μια νέα πρόταση, που δίνει συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Είπε πως «απαιτείται η δημιουργική παρέμβαση όλων προς άρση και γεφύρωση των όποιων διαφωνιών, έτσι ώστε το σπουδαίο αυτό νομοσχέδιο να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως το κόμμα του αντικρίζει θετικά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο, έθεσε και τις επιφυλάξεις του κόμματός του αναφορικά στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Υφυπουργείου θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερος» σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ενώπιον της Επιτροπής.

Σε παρατήρηση του, ο κ. Χριστοφίδης είπε το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα παραμείνει με τα κονδύλια, που αντιστοιχούν σήμερα στο 0,002% του συνολικού προϋπολογισμού.

Όπως σημείωσε «αν δε δοθούν λεφτά στον πολιτισμό ότι δομές και να γίνουν θα είναι χωρίς αντίκρισμα».

Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο, το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία ότι σε ενδεχόμενη ομοσπονδιακή λύση, τα θέματα πολιτισμού θα είναι στην αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων.

Κάτι τέτοιο, είπε, θα σημαίνει ότι οι αρχαιότητες θα κατανεμηθούν στα κρατίδια με τους κινδύνους, που μπορεί να ελλοχεύουν.

Για το θέμα του ΘΟΚ, είπε ότι η αφαίρεση από τον Οργανισμό του τομέα θεατρικής ανάπτυξης θα τον αφήσει ουσιαστικά ένα θίασο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «σε κάποια φάση θα έρθουν να μας πουν ότι το κράτος δεν είναι θιασάρχης και ο ΘΟΚ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο».

«Ναι στη δημιουργία Υφυπουργείου, αλλά η Κύπρος χρειάζεται ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, που να έχει τις σωστές αρμοδιότητες και κυρίως χρειάζεται τα οικονομικά και άλλα μέσα για να υπάρξει επιτέλους σοβαρή πολιτιστική πολιτική», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε με τη σειρά του πως «η Κύπρος του πολιτισμού βεβαίως χρειάζεται ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία, που δικαιωματικά θα πρέπει να έχει ο πολιτισμός».

«Ως ΔΗΚΟ», ανέφερε, «έχουμε κάποια εύλογα ερωτήματα όπως τι μέλλει γενέσθαι με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος που θα έχει ο ΘΟΚ. Θα τα δούμε όλα τις επόμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν άπαντες ότι ο πολιτισμός έχει τη μεγαλύτερη αξία».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε το κόμμα του είναι υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη αργήσει να πάρουμε την πολιτική απόφαση».

«Αυτός ο τόπος χρειάζεται ένα Υφυπουργείο, το οποίο θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα πολιτισμού. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να πάει σε βάθος χρόνου και δεν πρέπει να μπουν τα οποιαδήποτε προσκόμματα για αναβολή ή καθυστέρηση της δημιουργίας Υφυπουργείου».

Τόνισε ότι με εποικοδομητικό τρόπο θα προσπαθήσουν, έτσι ώστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η δημιουργία του Υφυπουργείου, να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy