Ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ το “Imagine”

Niyazi KIZILYUREK in the EP in Brussels

Ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου έθεσε το ζήτημα του προγράμματος “Imagine” ο ευρωβουλευτής κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας των συντονιστών των πολιτικών ομάδων, ο κύπριος ευρωβουλευτής ενημέρωσε το Σώμα για την απαράδεκτη στάση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας να αποσυρθεί από το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ τόνισε ότι αντίθετα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και της πολιτικής της ΕΕ που στηρίζουν την ΔΔΟ, η Τουρκοκυπριακή ηγεσία ακολουθεί μια αποσχιστική προσέγγιση και εμμένει σε λύση δύο ξεχωριστών κρατών. Λόγω αυτής της στάσης της, αποσύρθηκε από το δικοινοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και προωθεί την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και τον αντιρατσισμό.


Υπενθυμίζεται ότι το “Imagine” είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιρατσιστική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για μια κουλτούρα ειρήνης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 μετά από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Γερμανίας και υποστηρίζεται από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών (ΓΓΕΕ).

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Σαμπίνε Φερχάιεν, τόνισε τη σημασία αυτού του είδους προγραμμάτων και έδωσε το παράδειγμα προγραμμάτων νεολαίας που συνέβαλαν στην Γαλλογερμανική συμφιλίωση.

Συμφωνήθηκε όπως η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου μελετήσει ενδελεχώς το ζήτημα και να προβεί σε διαβήματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.