Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου και Ν. Κιζίλγιουρεκ, έθεσαν σήμερα ενώπιον της Ε.Ε. τα κοινά αιτήματα των ε/κ και τ/κ για απαγόρευση της χρήσης του κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία της Κύπρου και άμεση αποκατάσταση των περιοχών που έχουν ήδη μολυνθεί, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όπως, εύστοχα, επισημαίνουν οι Ευρωβουλευτές, το Ευρωκοινοβούλιο, το 2017,  ενέκρινε ψήφισμα, καλώντας  τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τη χρήση κυανίου στις εξορύξεις και την επεξεργασία των μεταλλευτικών αποβλήτων. Ωστόσο, η Κύπρος, η οποία ακόμη δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το ψήφισμα, τείνει να μετατραπεί σε σκουπιδότο των μεταλλευτικών αποβλήτων της υφηλίου, καθώς συγκεντρώνει από διάφορες χώρες δεκάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων για επεξεργασία, με διάφορες χημικές ουσίες. Μάλιστα, δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ η εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί το κυάνιο για παραγωγή χρυσού από τα μεταλλευτικά απόβλητα, έχει εξασφαλίσει παράτυπη άδεια, καθώς δεν έχουν, ακόμη, ψηφιστεί οι κανονισμοί για τη χρήση του κυανίου.

Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ απευθύνονται με νόημα στην Κομισιόν, ζητώντας να ενημερωθούν, εάν είναι εις γνώση της οι επιβλαβείς επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στην Κύπρο από την άδεια, η οποία δόθηκε σε εταιρεία για τη χρήση κυανίου στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας. Επίσης, προς ενίσχυση του δικοινοτικού αγώνα που δίνεται στην Κύπρο για απαγόρευση της χρήσης του κυανίου, οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ ερωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κομισιόν προκειμένου να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες στη μεταλλευτική βιομηχανία της Κύπρου και να αποκατασταθούν περιοχές που έχουν ήδη μολυνθεί, όπως η Σκουριώτισσα, η Λεύκα, ο Ξερός, το Μιτσερό κ.ά. Κλείνοντας, οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας την ελλειμματική νομοθεσία της ΕΕ, καλούν την Κομισιόν να προτείνει μια οδηγία για τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την εξόρυξη και διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων.

Επισυνάπτεται αυτούσια η ερώτηση που έχει κατατεθεί (διαβάστε ΕΔΩ)