Ενώπιον της Κομισιόν το προσωρινό κλείσιμο 4 οδοφραγμάτων από Νιαζί και Γεωργίου

Σε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου έθεσαν το ζήτημα της μονομερούς απόφασης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Στην ερώτηση τους οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως η απόφαση δυσκολεύει την διέλευση και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πολίτες, τόσο Ελληνοκυπρίους όσο και Τουρκοκυπρίους.

Επίσης σημειώνουν ότι η δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την υγεία είχε συνεδριάσει αρχές Φεβρουαρίου στην παρουσία των κ. Αναστασιάδη και κ. Ακιντζί και τέτοιο μέτρο δεν είχε αποφασιστεί. Αντιθέτως το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόταν στην αγαστή συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής

Ο κανονισμός 866/2004 του Συμβουλίου (“Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή”) καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους  πρόσωπα και εμπορεύματα μπορούν να διασχίσουν τη γραμμή από τις μη ελεγχόμενες προς τις ελεγχόμενες από την νόμιμη κυβέρνηση περιοχές.

Σε αυτά τα πλαίσια, ρωτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν αυτή η μονομερής ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε κοινοποιηθεί στην ΕΕ όπως καθορίζει το άρθρο 10 του κανονισμού και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει την συμβατότητα της εν λόγω απόφασης με τον κανονισμό.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News