Ενώπιον του Υπουργικού το θέμα σκισίματος σελίδας από βιβλίο – Προσπαθούν για τα… ασυμμάζευτα κυβέρνηση-ΥΠΠΑΝ

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται σήμερα το ζήτημα που προέκυψε με το βιβλίο εκμάθησης της Αγγλικής που περιέχει αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ και τελικά αποσύρθηκε, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση κατά την αναχώρησή του από την Ιερά Σύνοδο την οποία ενημέρωσε για σειρά θεμάτων, για τις αντιδράσεις που προέκυψαν σε σχέση με το χειρισμό του θέματος, μεταξύ άλλων και του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν με ενδιαφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τι λέει, με ενδιαφέρει πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση και αυτό θα συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή)».

Σημειώνεται ότι για τυχόν ευθύνες σχετικά «με την αβλεψία» όσον αφορά το βιβλίο εκμάθησης της Αγγλικής, θα γίνει σχετική διερεύνηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του πως «στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει λογοκρισία», ενώ είναι ηλίου φαεινότερον πως μετά την παρέμβαση του ΠτΔ, αλλά και τις αποστάσεις που κράτησαν στελέχη του ΔΗΣΥ, το υπουργείο πετά το μπαλάκι στην κερκίδα. Πάντως, οι ευθύνες που βαραίνουν τόσο το ΥΠΠΑΝ, όσο και τον αρμόδιο υπουργό είναι βαρύτατες, καθώς δεν νοούνται μεσαιωνικές πρακτικές πόλωσης και διχασμού σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, πόσω μάλλον όταν αποδέκτες είναι παιδιά.

«Στα δημοκρατικά κράτη δεν σκίζονται και δεν καίγονται βιβλία, ακόμα κι αν διαφωνούμε με το περιεχόμενό τους. Επί κυβέρνησης Αναστασιάδη όμως, εκδίδονται εντολές από το γραφείο του Υπουργού Παιδείας για να σκιστεί σελίδα από το βιβλίο Αγγλικών, ενώ τώρα αποσύρουν εντελώς το βιβλίο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες είναι ακραία αντιπαιδαγωγικές και οπισθοδρομικές. «Προσβάλλουν τον τόπο και εκθέτουν την Κύπρο. Και από πάνω, δίνουν επιχειρήματα στην προπαγάνδα της κατοχικής δύναμης και των εγκάθετών της, οι οποίοι βέβαια είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλούν για τέτοιες πρακτικές».

Με τη σειρά του, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες του Υπουργείου, σχολιάζοντας ότι τέτοιες πρακτικές «ρίχνουν νερό στο μύλο του τουρκικού φονταμενταλισμού».

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι «είναι ακατανόητο να αποσύρεται ένα διδακτικό εγχειρίδιο, την ώρα που βρίσκεται ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά άκομψη την κίνηση του Υπουργείου και προφανώς αυτό δείχνει ότι δεν εργάζονται καλά οι αρμόδιες Υπηρεσίες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για το θέμα, είπε πως «ό,τι θεωρείται καλύτερο για την εκπαίδευση των παιδιών, εμείς το επικροτούμε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy