Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας

Θετικός ο Καρούσος για χρηματοδότηση της μελέτης αλλά και των έργων

 

Θετικά νέα επιφύλαξε χθες στο Δήμο Λάρνακας για τρία σημαντικά έργα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ο Γιάννης Καρούσος επισκέφθηκε το δημαρχείο και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με τρία θέματα στην ατζέντα κυρίως. Το πρώτο ήταν το μεγαλεπήβολο έργο της ανάκτησης της παραλίας που έχει διαβρωθεί στην περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών με επίχωση και δημιουργία του μόλου της Λάρνακας με διάφορα έργα. Το δεύτερο ήταν το γνωστό σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας και το τρίτο η εγκατάσταση νέου τύπου στεγάστρων και στάσεων λεωφορείων.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση και στα τρία ζητήματα και ευχαρίστησε τον κ. Καρούσο. Για την επίχωση στην περιοχή των δεξαμενών, ο κ. Βύρας σημείωσε ότι ο υπουργός ενημέρωσε ότι το κόστος της μελέτης θα αναληφθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο θα ετοιμάσει και όρους προσφορών. Αυτή η μελέτη θα καταδείξει τις μεθόδους με τις οποίες μπορεί να γίνει ανάκτηση και επίχωση της παραλίας και ο δήμαρχος ανέφερε ότι στόχος είναι σε δύο περίπου χρόνια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για κατασκευαστικά έργα. Για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του μουσείου, του αρχαίου λιμανιού και του ψηφιδωτού με τους Άθλους του Ηρακλή, ο υπουργός είπε επίσης ότι το υπουργείο αναλαμβάνει το κόστος τόσο της μελέτης όσο και των έργων που προνοούν σύνδεση των χώρων με πεζογέφυρες.

Σε ό,τι αφορά στις στάσεις λεωφορείων, ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι στο στάδιο των προσφορών, ωστόσο ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο Δήμος θα αξιοποιήσει πρόγραμμα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για τοποθέτηση νέων στάσεων σε επείγουσες περιπτώσεις σε προσωρινή βάση.


Ο Γιάννης Καρούσος σημείωσε ότι οι μελέτες για τα έργα επίχωσης στην περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος όπως και οι μελέτες και τα έργα σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων.

Σε ό,τι αφορά στην ανανέωση των στάσεων λεωφορείων, υπέδειξε ότι στις 7 Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές και στόχος είναι περί τα τέλη του χρόνου να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Μέχρι τότε όμως, κάλεσε όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν σχετικό κονδύλι για προσωρινές αντικαταστάσεις όπου κριθεί ανάγκη.

 


 

Έργα αξίας €3 εκ.
Ο διαγωνισμός για τη μελέτη για τη σύνδεση τριών αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες και το κόστος έχει υπολογιστεί στις 150 χιλιάδες ευρώ. Το δε κόστος των έργων υπολογίζεται περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.