Ένωση Συντακτών Κύπρου: Αλληλεγγύη και στήριξη στον Τ/κ δημοσιογράφο Αλί Κισμίρ

«Ο Πρόεδρος της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen Αλί Κισμίρ, επιστρέφοντας στην Κύπρο μέσω Κωνσταντινούπολης, από την ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Ζαγκρεπ της Κροατίας, έτυχε βάρβαρης και καταδικαστέας μεταχείρισης από τις Αρχές Ασφαλείας του ανελεύθερου και ολοκληρωτικού καθεστώτος που κυβερνά στην Τουρκία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Προστίθεται πως «ο Αλί Κισμίρ, επικεφαλής αντιπροσωπείας Τ/κ δημοσιογράφων, από κοινού με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στη σύνοδο της ΕΟΔ, είχε ενεργό ρόλο στην έγκριση καταδικαστικού ψηφίσματος για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία και για την κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα».

«Το Δ.Σ. της ΕΣΚ συντάσσεται με τον συνάδελφο και συμπατριώτη Αλί Κισμίρ και προτίθεται να προβεί σε κοινά διαβήματα με την Basin-Sen προκειμένου η καταδίκη της Τουρκίας για το προσβλητικό αυτό συμβάν να γίνει όσο πιο ευρεία και πιο δριμεία γίνεται. Ήδη, έχει τοποθετηθεί η ΕΟΔ, ενώ σχετικής ενημέρωσης θα τύχουν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το Γραφείο για την ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ», αναφέρεται.

«Ο Αλί Κισμίρ, όπως και κάθε Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος που διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν αλλά και από την υποτελή διοίκηση Τατάρ, έχει την αμέριστη στήριξη και τη συμπάθεια όλων των μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη νομική οδό θα ακολουθήσουν Basın-Sen και Κισμίρ

Η τ/κ συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, Basın-Sen με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδίκασε έντονα όλες τις ενέργειες εκφοβισμού και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.

«Τα βήματα φασισμού που μέρα με τη μέρα αυξάνονται στην Τουρκία, συνεχίζουν να γίνονται αισθητά και στους Τουρκοκυπρίους. Μετά τον ερευνητή αρθρογράφο Αχμέτ Τζιαβίτ Αν και τον ακαδημαϊκό Αλί Μπιζντέν, αυτή τη φορά ήταν η σειρά του προέδρου της συντεχνίας μας, Αλί Κισμίρ να μην γίνει δεκτός στην Τουρκία με επίκληση λόγων ‘ασφαλείας’», αναφέρει.

Η Basın-Sen ανακοίνωσε θα αρχίσει νομική διαδικασία για το περιστατικό, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη είναι εξαιρετικά ατυχές και απαράδεκτο όσον αφορά τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο τ/κ σύνδεσμος δημοσιογράφος στη δική του ανακοίνωση σημειώνει πως πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό σε 3 μήνες, το οποίο βλέπει ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και αναπόφευκτα ρωτά «ποιος έχει σειρά;»

Ζητεί δε να ανακοινωθεί η «λίστα των απαγορευμένων προσώπων» και καλεί τον Τ/κ ηγέτη και την «κυβέρνηση» να προβούν σε ενέργειες.

Η αποτροπή της εισόδου δημοσιογράφων σε μια χώρα για οποιονδήποτε λόγο, αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και μια σοβαρή κίνηση για τη δημιουργία μιας κατάστασης εκφοβισμού, προστίθεται χαρακτηρίζοντας ως μη αποδεκτό αυτό που υπέστη ο Αλί Κισμίρ.

Σε γραπτή του δήλωση ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ αναφέρει ότι ζητείται από τους Τ/κ να «υπακούσουν», επικρίνει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί με κακό τρόπο τα εγγυητικά της δικαιώματα και επιπλέον, η συμπεριφορά και η στάση του ΑΚΡ, αντιμετωπίζοντας τους Τ/κ σαν τρομοκράτες, δείχνει πως δεν τους θέλουν.

Η Τουρκία δεν είναι μόνο το ΑΚΡ, προσθέτει ο κ. Ελτζίλ και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις δημοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία, όπως και την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα, να εμπλακούν στο ζήτημα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τ/κ.

Τα όσα έγιναν με τον Αλί Κισμίρ είναι μια ένδειξη ότι η κατοχική προσέγγιση έχει γίνει συνεπής, ανέφερε ο γραμματέας της «Αριστερής Κίνησης», Ορχάν Ερονέν αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα η εξουσία του ΑΚΡ δείχνει συνέπεια στις πιέσεις και στην τυραννική συμπεριφορά έναντι των Τ/κ.

Το περιστατικό με τον Αλί Κισμίρ καταδίκασε και η συντεχνία των Τούρκων δημοσιογράφων, TGS,  η ηγεσία της οποίας ήταν επίσης στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ και επέστρεψε με την ίδια πτήση από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας στην Κωνσταντινούπολη.  Με μήνυμα στο τουίτερ και ανάρτηση φωτογραφίας του προέδρου της TGS και το προέδρου της Basın Sen, αναφέρεται ότι οι ενέργειες εκφοβισμού εναντίον Τ/κ δημοσιογράφων είναι απαράδεκτες

Κόμματα

Αυτό που συνέβη στον Αλί Κισμίρ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ σημειώνοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία.

«Οι πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις, όπως η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων σύμφωνα με τις πολιτικές τους απόψεις και ο διχασμός της κοινωνίας, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τους Τ/κ. Η ευαισθησία αυτής της κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους, συμπεριλαμβανομένων των αρχών στην Τουρκία».

Χαρακτηρίζει υποχρεωτική μια δήλωση από τον Τ/κ ηγέτη, γιατί δεν έγινε αποδεκτός ο Κισμίρ στην Τουρκία, που εκπροσωπεί την οικογένεια των δημοσιογράφων, αλλά και ποιους άλλους περιλαμβάνει αυτή η λίστα των μη αποδεκτών προσώπων.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε σε δηλώσεις του τη σιωπή του «προεδρικού» και του «υπεξ» για αυτό που έγινε και διερωτήθηκε εάν τους νοιάζει που οι πολίτες έμειναν να διερωτώνται εάν μπορούν ή όχι να εισέλθουν στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ και ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι έγραψε ότι προφανώς, τίποτα δεν έχει γίνει για αυτό το ζήτημα, το οποίο προκάλεσε δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι μετά το πρώτο περιστατικό το «υπεξ» είχε βγάλει μια ανακοίνωση λέγοντας ότι θα προβεί σε ενέργειες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κ. Οζερσάι διερωτάται επίσης ποιοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα και ποιο είναι το αιτιολογικό.

Δεν είναι σωστό από δημοκρατικής άποψης, προσθέτει, εάν το αιτιολογικό είναι είτε η πρότερα εργασία του ή οι πολιτικές του απόψεις. Σημειώνει ότι στο παρελθόν όταν Τ/κ πολιτικοί επέκριναν την εξουσία ή την πολιτική της Τουρκίας, τους ακύρωναν τα τουρκικά διαβατήρια. Εάν αυτό συμβαίνει και τώρα, αναφέρει ο κ. Οζερσάι, τότε πρέπει να θορυβηθούν όλοι όσοι δίδουν σημασία στη  δημοκρατία και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Για πολιτικό εμπάργκο κατά των Τ/κ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ αναφέροντας ότι εκτός από τις καθαρά αυθαίρετες διακρίσεις που βασίζονται στις πολιτικές απόψεις των ανθρώπων, η παρέμβαση, η πίεση, οι απειλές και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές συνεχίζονται.

«Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι ο αγώνας μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και το σημαντικότερο της δικής μας βούλησης είναι πολύ ισχυρός για να κατασταλεί από τέτοιες πρακτικές και θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», ανέφερε.

Η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, KTÖS, δηλώνει επίσης ότι «ο αγώνας μας ενάντια στην προσπάθεια εξαφάνισης των Τ/κ θα συνεχιστεί».

Ερσίν Τατάρ

Το ψευδοκράτος, η Τουρκία και κάθε χώρα έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων υπηκόων για λόγους ασφαλείας, λόγω απειλών και προσβολών, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ερσίν Τατάρ.

Η ανάρτηση έγινε αρκετές ώρες μετά τις αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα για την απέλαση του Αλί Κισμίρ και απευθύνεται ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος – αναφέρει – ως νομικός γνωρίζει αυτό το δικαίωμα των χωρών. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι που κατηγορούν την Τουρκία για “εισβολή”, λένε “Τουρκία, δεν σε θέλουμε” και προσβάλλουν την Τουρκία, τον Πρόεδρο και τους θεσμούς της, χρησιμοποιούν ως στοιχείο πολιτικής εκμετάλλευσης το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην Τουρκία».

Ο κ. Ερχιουρμάν τον στόχευσε με έναν εξαιρετικά προκλητικό και χαμηλού επιπέδου τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, περιμένοντας από τον ίδιο εξηγήσεις γιατί μερικοί άνθρωποι δεν γίνονται αποδεκτοί στην Τουρκική Δημοκρατία, κάτι που ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί ότι δεν είναι σύμφωνο με την πολιτική ηθική και ήθος. Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Ερχιουρμάν έχει την τάση να υποστηρίζει και να προστατεύει αυτούς που προσβάλλουν την Τουρκία και καταλήγει, «τον παροτρύνω να είναι συνετός και ρεαλιστής».

Το έγγραφο

Το έγγραφο που δόθηκε στον Αλί Κισμίρ στο τμήμα αλλοδαπών του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και στο οποίο αναγράφεται ότι του απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία, εκδόθηκε από τη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης και γράφει ότι πρόκειται για απόφαση της νομαρχίας.

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, γίνεται επίκληση του νόμου 6458 περί αλλοδαπών και διεθνούς προστασίας, ως τη νομική βάση για την απαγόρευση της εισόδου και προστίθεται ότι τον περιλαμβάνει στην κατηγορία των «μη αποδεκτών προσώπων (INAD)» χωρίς να αναφέρει εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λήξης αυτής της περιόδου.

Προστίθεται επίσης ότι εντός 60 ημερών, ο Κισμίρ μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης είτε σε Διοικητικό Δικαστήριο στην Τουρκία, είτε στο «προξενείο» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Αναφορές στον τ/κ Τύπο

Αναφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό γίνεται σήμερα στον τ/κ Τύπο με την εφημερίδα Αβρούπα να γράφει ότι ο πρώτος στη λίστα με τα απαγορευμένα για την Τουρκία πρόσωπα είναι ο αρθρογράφος της εφημερίδας Οζάι Χουσείν Κουρτντερέ, όταν επέστρεφε από την Αγγλία μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα. Δεν αναφέρει ωστόσο πότε έγινε αυτό.

Το περιστατικό με τον Αλί Κισμίρ συνέβη όταν έπρεπε να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο για να κάνει νέο τεστ PCR για να ταξιδέψει στα κατεχόμενα, καθώς το προηγούμενο είχε λήξει, καθώς η ισχύς του είναι για 72 ώρες. Στον έλεγχο διαβατηρίων του είπαν ότι του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για λόγους ασφαλείας που δεν του επεξήγησαν. Τον οδήγησαν στο τμήμα απελάσεων, τον έβγαλαν φωτογραφία, του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και τον συμπεριφέρθηκαν σαν τρομοκράτη.

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 11 που ήταν η αναχώρηση της πτήσης για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ο Κισμίρ περίμενε σε εκείνο το δωμάτιο, χωρίς να έχει την ταυτότητά του. Ο ίδιος δήλωσε ότι τελευταίος ανέβηκε στο αεροπλάνο και τελευταίος κατέβηκε από αυτό. Στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν στο παράνομο αεροδρόμιο ανέφερε «δεν είμαι τρομοκράτης, είμαι δημοσιογράφος».

Ο Αλί Κισμίρ και άλλα δυο μέλη της Basın Sen, τα οποία δεν αντιμετώπισαν οποιοδήποτε πρόβλημα, συμμετείχαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, στην αντιπροσωπεία της Κύπρου, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, από όπου και επέστρεφαν στα κατεχόμενα, μέσω Κωνσταντινούπολης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy